Boala hemoroidala este definita prin aparitia dilatatilor patologice ale vaselor ce formeaza plexurile hemoroidale ce sunt situate la nivelul canalului anal.
In general, existenta bolii hemoroidale este marcata de aparitia simptomelor care sunt insa nespecifice, ele pot fi intalnite in majoritatea afectiunilor de la nivelul rectului inferior si canalului anal – durere, rectoragii, prurit, tulburari ale defecatiei, formatiuni perianale.
Boala hemoroidala este cea mai frecventa cauza de suferinta ano-perianala, dar incidenta exacta este greu de stabilit; multi dintre cei care prezinta o astfel de suferinta nu se prezinta la medic sau o considera o boala banala pe care o trateaza singuri. Incidenta citata in literatura variaza, de obicei fiind in jur de 30% din populatie cu o crestere spre 50% odata cu depasirea varstei de 50 de ani, dar in acelasi timp se estimeaza ca o mult mai mare parte din populatie prezinta in decursul vietii cel putin un episod de suferinta datorata bolii hemoroidale.
Din punctul de vedere al sexului persoanelor afectate, femeile sunt in numar ceva mai mare afectate, din cauza prezentei factorului de risc specific – sarcina, dar si a faptului ca femeile sunt mai usor diagnosticate (se prezinta mai frecvent la medic, consultul ginecologic periodic poate, de asemenea, ajuta la diagnosticarea afectiunii hemoroidale).
Boala hemoroidala este o afectiune cu multipli factori de risc, atat genetici cat si de stil de viata (constipatia, obiceiuri alimentare proaste, sedentarismul etc.), dar si legati de fiziologie (sarcina) . Boala, odata aparuta, va evolua mai mult sau mai putin zgomotos pe parcursul lunilor si anilor, dilatatiile hemoroidale vor creste.
La momentul aparitiei primelor simptome care sunt de obicei durerea, disconfortul ano-perianal, pruritul, sangerarea sau aparitia unor tumefactii perianale, pacientul ar trebui sa se prezinte la medic pentru confirmarea diagnosticului si initierea unui algoritm terapeutic; in realitate, intre momentul primelor simptome si prezentarea la medic intervalul de timp este variabil pana la ani, motivul cel mai frecvent care aduce pacientul la consultatie fiind indesirea simptomelor sau agravarea lor.
Diagnosticul bolii hemoroidale este in principal clinic – examenul local ce presupune inspectia regiunii perianale, tuseul rectal si anuscopia ce este obligatorie pentru vizualizarea hemoroizilor interni; in plus medicul recomanda investigatii suplimentare ce sunt utile pentru diagnosticul diferential cu alte afectiuni sau diagnosticarea unei boli hemoroidale secundare altor afectiuni – colonoscopia este obligatorie.
Tratamentul bolii hemoroidale consta in tratamentul adjuvant medicamentos si dietetic si tratamentul ce vizeaza inlaturarea hemoroizilor – tratamentul interventional minim invaziv sau chirurgical.
Tratamentul adjuvant (creme, supozitoare local sau administrare orala de diosmina/hesperidina) este de real folos in controlul simptomelor deranjante in cadrul episoadelor acute, dar si pentru evolutia mai favorabila dupa un procedeu interventional; este important de retinut ca niciunul dintre aceste mijloace terapeutice nu va duce la vindecarea bolii, ci doar va ameliora simptomatologia.
Regimul igieno-dietetic ce promoveaza adoptarea unui stil de viata favorabil prin diminuarea factorilor de risc – combaterea constipatiei dar si a diareei, combaterea sedentarismului, evitarea alimentelor iritante de tipul condimentelor iuti ajuta de asemenea la ameliorarea simptomatologiei si prevenirea recidivelor dupa tratament.
Tratamentul eficient si care poate duce la vindecarea bolii este cel interventional, care poate fi minim invaziv sau chirurgical. Tratamentul minim invaziv se adreseaza majoritatii pacientilor cu boala hemoroidala (stadializare I, II, III), indiferent de prezenta sau nu a complicatilor bolii. Sunt folosite trei mijloace terapeutice – bandarea cu inele elastice, fotocoagularea in infrarosu si injectarea de agenti sclerozanti; mai recent sunt evaluate si hemoroidectomia LASER si embolizarea angiografica. Primele doua metode se asociaza de obicei in practica medicala si sunt cele mai utilizate in prezent.
Avantajul acestor metode consta in durerea minima, posibilitatea efectuarii in conditii de ambulator sub anestezie de contact, recuperarea rapida. Tratamentul chirurgical cunoaste un numar mare de tehnici chirurgicale, cele clasice – hemoroidectomie Milligan-Morgan, hemoroidectomie Ferguson, hemoroidopexie, sau mai moderne – hemoroidectomia cu stappler circular de mucoasa (PPH) cu rezultate superioare celor clasice.
Avantajul consta in posibilitatea rezolvarii rapide, dar cu costul unei suferinte postoperatorii crescute. In prezent, procedeele chirurgicale sunt rezervate stadiilor avansate de boala – stadiul IV (prolaps hemoroidal ireductibil), o mica parte din cei cu stadiu III si esecurilor terapiei minim-invazive.
Bandarea cu inele elastice consta in aplicarea sub control anuscopic a unor inele din latex sau mai recent silicon la nivelul plexurilor hemoroidale interne dilatate, precum si la nivelul segmentelor venoase dilatate dintre sediile plexurilor. Metoda amelioreaza simptomatologia hemoroizilor de gradul III in 75-80% dintre cazuri. Complicatiile cele mai frecvente ale bandarii cu inele elastice sunt reprezentate de hemoragie si durere post-procedurala generate de ulceratia postbandare ce apare in mod normal dupa o astfel de manevra.
Poate fi utilizata in asociere fotocoagularea in infrarosu care creste rata de succes a procedurii. In afara stadiului IV de boala, metoda nu are contraindicatii majore putand fi aplicata inclusiv pacientilor cu risc anestezic ridicat deoarece utilizeaza doar anestezie de contact. De obicei, se recomanda imediat post-procedural administrarea in scop adjuvant de venotonice cu administrare sistemica si preparate topice locale.
Post-procedural pacientul trebuie sa mentina un regim de viata corect, cu tranzit intestinal zilnic, igiena locala, regim alimentar pentru a mentine tranzitul, evitarea condimentelor, inclusiv hidratare corecta, activitate fizica moderata. Acest lucru este cel mai important lucru in evitarea recidivelor care pot aparea chiar dupa un tratament corect al bolii hemoroidale.
Dr. Ana-Laura Manda, Medic specialist chirurgie generala, Laurus Medical
Sursa:
http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/sanatate/tratamentul-modern-al-bolii-hemoroidale-1564063