Scleroterapia este o procedura de fixare recomandata de obicei pentru hemoroizi interni de dimensiuni mici, de gradul I sau II. Scleroterapia presupune folosirea unei substante cu efect sclerozant care cicatrizeaza tesutul inflamat, reducand astfel fluxul sanguin catre hemoroid si astfel atenueaza atat cauza aparitiei hemoroidului, cat si simptomele acestuia.
Afectiunile care justifica folosirea acestei metode sunt specifice. De exemplu, medicii vor recomanda folosirea scleroterapiei pacientilor in cazul carora tratamentul la domiciliu nu a dat rezultate sau in cazul hemoroizilor interni care nu pot fi inca supusi unei alte proceduri de fixare, numita ligaturare cu benzi elastice. Din moment ce ligaturarea cu benzi elastice necesita ca hemoroizii sa fie suficient de mari pentru a putea fi legati cu banda elastica, scleroterapia este folosita pentru hemoroizii de dimensiuni mici.
Alte cazuri care ar presupune folosirea scleroterapiei sunt hemoroizii care sangereaza sau cazurile pacientilor carora starea de sanatate nu le permite efectuarea de proceduri invazive de tratament, cum ar fi hemoroidectomia. Scleroterapia nu este recomandata in cazurile hemoroizilor prolabati sau externi, care necesita o procedura chirurgicala intensiva.
Scleroterapia presupune injectarea unei substante la baza hemoroidului, cu rol de fibrozare a tesutului. Exista un numar de substante folosite pentru a produce acest efect. Substantele cu acest rol poarta numele de substante sclerozante si cuprind solutiile saline sau fenolul, un extras din ulei de migdale.
Indiferent de solutia aleasa de medic, aceasta va provoca aceleasi reactii pentru realizarea obiectivului: producerea unei inflamatii sustinute in zona afectata pentru o durata destul de lunga pentru a se forma o cicatrizare lenta in vena hemoroidala. Cicatricea provoaca dezumflarea venei si eventual contractarea si intarirea acesteia. Cicatricea formata va ajuta si la sustinerea peretelui canalului anal, evitand astfel recurenta hemoroizilor, prezenta altor simptome sau nevoia continuarii tratamentului.
Scleroterapia in sine este o procedura mai putin invaziva decat interventia chirurgicala. Prin tratamentul cu scleroterapie, timpul de recuperare este mai scurt, iar efectele secundare nu sunt la fel de grave; in plus, tratamentul poate fi facut fara internare. Scleroterapia presupune folosirea de catre pacient a unui protocol strict inainte si dupa efectuarea procedurii. Daca este posibil, pacientului i se recomanda sa iasa cu scaun inaintea efectuarii procedurii, iar dupa procedura se aplica un lubrifiant si un anestezic topic in zona anala, pentru a preveni durerea si disconfortul.
Scleroterapia presupune asezarea pacientului pe o parte, astfel incat zona rectala sa fie expusa la marginea suprafetei de operare. Medicul va injecta substanta sclerozanta la baza hemoroidului, deasupra zonei numite linie zimtata, ceea ce va ajuta la eliminarea posibilelor dureri resimtite de pacient. Injectia propriu-zisa este de aproximativ 3-5 miligrame si se face gradual, pentru a permite tesutului infectat sa absoarba constant substanta sclerozanta. Scleroterapia nu va provoca decat mici dureri, care pot fi tratate cu medicamente fara prescriptie medicala, cum ar fi Tylenol; aspirina si medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) trebuie evitate, pentru a nu cauza formarea de cheaguri de sange sau sangerari excesive.
Scleroterapia poate provoca anumite complicatii, care va vor fi explicate de catre medic. Sangerarea imediata sugereaza ca, in timpul procedurii, zona de injectare a fost gresita si vena hemoroidala a fost perforata. In acest caz, procedura trebuie oprita imediat pentru a permite oprirea sangerarii prin aplicarea de presiune. Sangerarea tardiva sugereaza fie ca doza de substanta sclerozanta folosita a fost gresita, fie ca injectare nu a fost facuta la baza hemoroidului, ci in mucoasa anala de sub hemoroid. In ambele cazuri se recomanda supraveghere pentru a evita aparitia de efecte secundare si mai grave. Alte efecte secundare includ: reactii alergice la substanta sclerozanta, formarea de cruste sau descuamarea mucoasei rectale, incontinenta fecala, sau infectii ale prostatei in cazul barbatilor. Consultati medicul imediat in cazul in care prezentati simptome de acest gen.
Scleroterapia prezinta rezultate in aproximativ 7-10 zile, perioada dupa care hemoroidul se va micsora si va cadea. Rezultatele se mentin pentru o perioada de aproximativ un an. Luand in considerare si umflaturile provocate de scleroterapie, se recomanda tratarea a pana la 3 hemoroizi intr-o sedinta.
Deoarece tratarea hemoroizilor de dimensiuni mari prin scleroterapie prezinta un risc mare de esec, luati in considerare si aplicarea unor alte metode de tratament, cum ar fi ligaturarea cu benzi elastice sau hemoroidectomia. Discutati cu medicul pentru a fi corect informat referitor la toate optiunile de tratament valabile si pentru a sti sigur daca scleroterapia este preferata altor proceduri de fixare, in cazul dumneavoastra.