Tratamentul medical pentru hemoroizi presupune aplanarea simptomelor acute hemoroidale, mai ales durerea de intensitate foarte mare. Medicii recomanda introducerea in dieta a mai multor fluide si fibre. Mancatul unei cantitati corespunzatoare de fibre si bautul a 6-8 pahare de lichid (nu alcool) va duce la scaune mai moi si mai consistente. Un scaun moale face golirea intestinelor mai usoara si duce la slabirea presiunii asupra hemoroizilor cauzata de constipatie. Eliminarea constipatiei previne deasemenea aparitia hemoroizilor. Surse excelente de fibre sunt fructele, legumele si toate cerealele.
In unele cazuri, hemoroizii trebuie tratati endoscopic sau chirurgical. Aceste metode sunt folosite pentru a micsora si distruge tesutul hemoroidal. Medicul va aplica procedura intr-un cabinet sau la un spital. Si alte metode pot fi folosite pentru reducerea sau extiraprea hemoroizilor. Operatia chirurgicala pentru hemoroizi poate fi evitata in favoarea unor metode mai sofisticate si fara durere si internare.
Masurile pentru reducerea simptomelor includ:
- bai calde de cateva ori pe zi in apa calduta timp de 10 minute;
- aplicarea de crema hemoroidala sau supozitoare pe zona afectata pentru o perioada limitata;
- prevenirea reaparitiei hemoroizilor va necesita eliberarea presiunii si oprirea constipatiei.
Metodele nechirurgicale sunt posibile pentru toti pacientii, ca o alternativa viabila si definitiva la tratamentul hemoroizilor, ele incadrandu-se in:
Tratament hemoroizi prin coagulare bipolara:
Electroterapia bipolara se aplica pentru o directa coagulare a mucoasei de langa hemoroid.
Tratament hemoroizi prin metoda LAH:
Ligaturarea Arteriala a Hemoroizilor se face cu ajutorul unui anuscop modificat si a unei sonde Doppler cu ultrasunete. Un ac cu ata medicala se trece pe sub artera si se face un nod extern care intrerupe vascularizatia hemoroidului.
Tratament hemoroizi prin fotocoagulare:
Un aparat numit fotocoagulator, comaseasza un spot de lumina in spectru infrarosu in varful sondei, in acest mod se fixeaza hemoroidul in locul lui. Este o metoda folosita pentru hemoroizii sangeranzi.
Ligaturarea hemoroizilor cu inele de cauciuc:
Este o metoda nedureroasa pentru tratarea hemoroizilor. Un instrument special fixeaza pe hemoroid un inel de cauciuc foarte mic. Fiind foarte strans pe hemoroid, acest inel opreste fluxul de sange spre portiunea respectiva, care se usuca si cade cam intr-o saptamana. Aceasta metoda este des folosita pentru hemoroizii de pe canalul anal. Pentru pacientii cu un grad mic de prolaps hemoroidal, ligaturarea hemoroizilor cu inele de cauciuc este una din metodele cele mai intalnite in Statele Unite si Europa pentru tratamentul hemoroizilor interni. In cadrul acestei proceduri tesutul hemoroidal este tras intr-un manson cilindric, pentru a permite asezarea inelelor de latex sau cauciuc pe hemoroid. In timp tesutul de sub inel moare si este eliminat in timpul evacuarii scaunului.
Ligaturarea hemoroizilor cu inele de cauciuc este o metoda care nu implica durere si poate fi facuta intr-un cabinet medical. Destul de des insa, este necesara una sau mai multe sedinte pentru a rezolva problema pacientului. Ligaturarea hemoroizilor cu inele de cauciuc are un succes sigur daca este insotita de scleroterapie pentru prolaps.
Tratament prin injectrea hemoroizilor:
Pentru a micsora hemoroidul si vasele de sange aferente, se injecteaza un agent sclerozant in mucoasa de langa hemoroid. Aceasta metoda se aplica hemoroizilor foarte mici.
Tratament prin criogenia hemoroizilor:
Un aparat criogenic foloseste azot lichid pentru a ingheta hemoroizii. Aceasta metoda face ca tesutul afectat sa fie distrus instantaneu si astfel un tesut nou, sanatos sa creasca in loc. Aceasta metoda are succes in tratamentul hemoroizilor externi.