Termenul hemoroizi se refera la o stare in care venele din jurul anusului sau a rectului inferior sunt umflate si imflamate. Hemoroizii pot aparea in urma incordarii pentru eliminarea unui scaun. Alti factori care pot cauza hemoroizii sunt sarcina, imbatranirea, constipatia cronica, diareea sau relatiile sexuale anale. Hemoroizii se gasesc atat in interiorul anusului (interni) sau sub pielea din jurul anusului (externi).
Hemoroizii provoaca mancarimi, dureri sau sangerari ale tesuturilor umflate si ale venelor varicoase localizate in anus si rect. Din fericire, hemoroizii pot fi usor tratati si in multe cazuri aparitia lor poate fi prevenita. Datorita faptului ca starea hemoroizilor se poate agrava de-a lungul anilor, se recomanda un tratament sigur, delicat si cu efect atunci cand apar.
Hemoroizii afecteaza aproape 89% din populatie, intr-un moment al vietii lor. Hemoroizii l-au facut pe Napoleon sa stea pe sezut intr-o parte, l-au trimis pe presedintele Jimmy Carter in sala de operatii si l-au facut pe starul baseball-ului George Brett sa stea pe banca de rezerva in timpul Jocurilor Mondiale din 1980. Aproape doua treimi din populatia sanatoasa care este supusa unor examinari fizice are hemoroizi.
Hemoroizii interni apar in partea interna a canalului anal, unde nu sunt vizibili. Sangerarea este simptomul cel mai intalnit in cazul hemoroizilor interni, si adeseori doar unul din simptomurile intalnite in cazurile moderate.
Hemoroizii externi sunt vizibili si apar in partea exterioara a anusului. Ei sunt de fapt vene acoperite de piele care s-au umflat si au o culoare albastra. Ei apar de regula fara nici un simptom. Cand se inflameaza ei devin rosii si delicati. Vezi galeria hemoroizilor pentru fotografii mai detaliate.
Uneori, hemoroizii interni pot aparea la nivelul anusului atunci cand intestinul se contracta pentru eliminarea reziduurilor. Aceasta se numeste prolapsul hemoroidului intern; este destul de dificil de reintrodus in rect si, de obicei, este dureros.
Cand se formeaza un cheag de sange in interiorul unui hemoroid extern, poate cauza mari dureri. Acest hemoroid extern trombozat se poate manifesta ca o masa ferma, delicata aflata in zona anala si care are marimea unei boabe de mazare.
Fisura anala. O rana subtire in tesutul anal, o fisura anala poate cauza mancarimi, durere si sangerare in timpul miscarii intestinului. Pentru mai multe informatii vizitati pagina noastra referitoare la Fisura Anala.