Coloana vertebrala (sira spinarii) se intinde de la craniu pana la pelvis si este formata din 33 de oase, denumite vertebre. Vertebrele sunt dispuse metameric (una deasupra celeilalte), iar in spatiile care delimiteaza vertebrele se gasesc discurile intervertebrale, cu rol in absorbtia socurilor. Aceste discuri intervertebrale confera coloanei vertebrale flexibilitate. Vertebrele sunt mai expuse la aparitia osteoporozei, deoarece ele sunt formate din tesut osos mai moale decat celelalte oase din corp.
Osteoporoza provoaca subtierea, slabirea si fragilitatea oaselor. Atunci cand vertebrele sunt slabite, ele se pot fractura si tasa sub actiunea unei presiuni normale. Oasele subtiate se pot tasa in timpul desfasurarii activitatilor normale, provocand fracturi vertebrale. Fracturile prin compresie provoaca dureri severe si pot modifica permanent forma si rezistenta coloanei vertebrale.
Fractura vertebrala provocata in general de osteoporoza se numeste fractura vertebrala prin compresie, fiind caracterizata de o scadere in inaltime de aproximativ 15-20% a vertebrei fracturate (scadere vizibila la radiografie). Aceste fracturi prin compresie pot afecta orice vertebra, insa de obicei apar in zona superioara a spatelui (coloana toracica), la vertebrele inferioare din zona respectiva (vertebrele toracice T10, T11 si T12). Aceste fracturi afecteaza foarte rar vertebrele deasupra nivelului T7.
Ati avut vreodata dureri de spate si v-ati ingrijorat ca ar putea fi cauzate de o fractura vertebrala? Multe persoane, in special cele cu osteoporoza sufera dureri severe de spate provocate de fracturi vertebrale. Aceste fracturi sunt foarte dureroase si provoaca deformarea coloanei si imobilitate.
Ce este o fractura vertebrala?
Denumirea de fractura vertebrala defineste orice fractura care afecteaza oasele coloanei vertebrale. Aceste fracturi provoaca dureri puternice de spate si pot ingreuna deplasarea, statul in sezut, statul in picioare sau ridicarea greutatilor. Fracturile vertebrale mai sunt cunoscute si sub numele de fracturi vertebrale prin compresie. Aceste fracturi sunt provocate de compresia vertebrelor. Cea mai eficienta metoda de prevenire a fracturilor vertebrale prin compresie este prevenirea si tratarea osteoporozei.
In unele cazuri, durerea provocata de o fractura vertebrala este atat de puternica, incat persoanele pot intampina dificultati in depunerea celui mai mic efort. Statul in picioare sau in sezut sunt foarte inconfortabile, iar majoritatea pacientilor cu fracturi vertebrale au nevoie de asistenta pentru desfasurarea activitatilor normale.
Ce persoane sunt mai expuse riscului de fracturi vertebrale?
Femeile, in special cele peste 50 ani, sunt mai predispuse la fracturile vertebrale. S-a estimat ca, pana la varsta de 75 ani, mai mult de 50% dintre femei au suferit o fractura vertebrala. Estimarile calculeaza aproximativ 5.000 de fracturi vertebrale anual in Romania. Barbatii pot suferi de asemenea fracturi vertebrale, iar orice persoana cu osteoporoza prezinta un risc mai ridicat decat persoanele sanatoase.
Varsta joaca un rol important in aparitia fracturilor vertebrale. Odata cu inaintarea in varsta, oasele dumneavoastra sunt din ce in ce mai subtiri si slabe, valabil mai ales la persoanele cu osteoporoza. Efortul imens depus de varstnici pentru a sta in picioare este suficient pentru a provoca o fractura vertebrala. Varstnicii cu osteoporoza pot solicita excesiv coloana vertebrala slabita prin incovoierea constanta a spatelui. Aceasta incovoiere aplica o presiune de cateva ori mai mare decat presiunea aplicata de greutatea corporala. Presiunea suplimentara poate duce la aparitia de fracturi vertebrale.
Care sunt simptomele unei fracturi vertebrale?
Desi unii pacienti sesizeaza un anumit grad de durere, numai o treime din cazurile totale de fracturi vertebrale provoaca simptome dureroase. Acest fapt ingreuneaza foarte mult diagnosticarea timpurie a fracturilor. Fracturile zonei inferioare ale coloanei sunt asociate cu dureri mai puternice si disfunctii vertebrale mai accentuate decat fracturile zonei superioare.
Simptomele fracturilor vertebrale includ:
- durere de spate brusca si puternica;
- accentuarea durerii la statul in picioare sau la mersul pe jos;
- durere si dificultate la aplecare sau rasucire;
- scaderea brusca in inaltime;
- deformarea coloanei vertebrale – forma curbata, de „cocoasa” a coloanei.
Este posibil sa aveti fracturate mai multe vertebre, ceea ce extinde simptomatologia dureroasa pe mai multe saptamani. Daca aveti dureri timp de mai multe zile, consultati un medic, deoarece puteti suferi de alte boli asociate. De asemenea, anuntati-va medicul daca sesizati schimbari in procesele de urinare si defecatie.
Cum se trateaza fracturile vertebrale?
Pentru a depista o fractura vertebrala puteti efectua o radiografie sau o tomografie computerizata. Medicul va examina aspectul coloanei vertebrale si va determina gravitatea fracturii vertebrale. Tratamentul poate include fixarea coloanei vertebrale cu o proteza. Unele fracturi pot necesita interventie chirurgicala, in functie de gravitatea lor.
O alta investigatie pe care medicul o poate efectua este analiza densitatii minerale osoase (osteodensitometrie). Pentru aceasta, el va cere efectuarea unei scanari DXA – sau DEXA. DXA (dual X-ray absorptiometry) se refera la absorbtiometria duala cu raze X si este metoda preferata de masurare a densitatii osoase.
DXA este un test usor de efectuat, iar gradul de expunere la radiatii este scazut. Scanarea DXA se face cu un dispozitiv care produce un fascicul dual de raze X. Fiecare fascicul produce un nivel diferit de energie: un fascicul cu intensitate mare si un fascicul cu intensitate mica. Cantitatea de raze X care trece prin os este masurata pentru fiecare fascicul. Aceasta valoare variaza in functie de densitatea minerala osoasa, densitate care va fi aflata prin calcularea diferentei dintre cele doua fascicule.
Cum putem preveni fracturile vertebrale?
O dieta bogata in calciu si vitamina D, impreuna cu efectuarea de exercitii fizice in mod regulat, sunt esentiale pentru prevenirea osteoporozei si a fracturilor vertebrale. Vorbiti cu medicul de care apartineti despre efectuarea osteodensitometriei, pentru a va masura rezistenta oaselor, apoi luati masuri preventive pentru mentinerea sanatatii lor. Niciodata nu este prea devreme – sau prea tarziu – pentru a preveni pierderea de masa osoasa.