Majoritatea hemoroizilor nu necesita operatie, aceasta fiind luata in considerare doar de durere puternica.
Hemoroizii externi:
Hemoroizii externi nu sunt tratati de obicei prin hemoroidectomie, exceptand cazurile de hemoroizi de dimensiuni foarte mari sau daca ati suportat o interventie chirurgicala in zona anala pentru alte probleme (cum ar fi hemoroizii interni sau o fisura anala).
Hemoroizii interni:
Hemoroidectomia este ultima solutie de tratare a hemoroizilor interni de dimensiuni mici, la care sunt indicate in primul rand procedeele de fixare – ligatura cu benzi elastice. De asemenea, hemoroidectomia este considerata cea mai de succes metoda pentru tratarea hemoroizilor interni de dimensiuni mari, mai ales daca problema persista dupa utilizarea de proceduri fixatoare.
Optiuni chirurgicale:
Optiunea chirurgicala pentru hemoroizi este hemoroidectomia, folosita in special pentru hemoroizii interni de dimensiuni mari. Uneori, presiunea mare exercitata asupra hemoroizilor externi poate cauza iritatia acestora si formarea de cheaguri de sange. Consecinta acestor factori este formarea de proeminente (hemoroizi trombozati). Pacientul poate acuza dureri puternice in zona formarii acestui tip de hemoroizi.
Proceduri pentru ameliorarea durerii pot fi efectuate intr-un cabinet medical sau intr-o clinica medicala in regim ambulatoriu. Medicul aplica anestezie locala si efectueaza o mica incizie in zona proeminentei, pentru a inlatura cheagul de sange si pentru a reduce presiunea si implicit durerea. Procedura da rezultate foarte bune daca este efectuata in mai putin de 4-5 zile de la aparitia proeminentei.
Daca durerea este suportabila, puteti amana prezentarea la medic. Durerea dispare de obicei in cateva zile. Dupa 4-5 zile, durerea cauzata de incizie si drenarea cheagului este mai puternica decat durerea cauzata de prezenta acestuia.