Ce este kinetoterapia?
Kinetoterapia – gimnastica medicala reprezinta terapia prin miscare, iar kinetoterapia – recuperare medicala consta intr-un ansamblu de tehnici si metode aplicate in functie de fiecare persoana si afectiune pe care o prezinta pacientul. Programele de kinetoterapie sunt individualizate in functie de varsta si de tipul afectiunii: ortopedica, reumatologica, neurologica sau de lata natura, fiecare pacient beneficiind de supraveghere de specialitate (kinetoterapeut) in timpul programului de kinetoterapie.
Kinetoterapia nu este indicata numai persoanelor care au anumite afectiuni, ci si pentru cei care doresc sa se simta bine fizic si psihic.
Utilizarea kinetoterapiei
- Kinetoterapia in afectunile reumatologice: lombalgie, cervicalgie, dorsalgie, artroze, periartrita scapulo-humerala, periartrita coxo-femurala, periartrita reumatoida, spondilita ankilozanta, sindromul Reiter.
- Kinetoterapia in afectiuni ortopedice: scolioze, citoze, lordoze, entorse, luxatii, fracturi, leziuni musculare, ligamente tendinoase, picior plat.
- Kinetoterapia in afectiuni neurologice: pareze, paralizii de diferite cauze – accidente vasculare cerebrale, scleroza multipla, Parkinson, distrofii musculare si altele.
- Kinetoterapie pentru lipotomie postpartum, incontinenta urinara.
- Kinetoterapia in afectiunile aparatului respirator cuprinde exercitii de reeducare respiratorie in afectiuni ca astm bronsic, bronsita cronica, enfizem pulmonar.
- Kinetoterapia aplicata in scop profilactic, indiferent de varsta, urmareste imbunatatirea calitatii vietii.
- Kinetoterapia pentru persoane supraponderale si obeze se realizeaza prin programe special create, individuale, conditionate de varsta, starea de sanatate si afectiunile asociate.