Aproximativ 90 % din femei prezinta, hemoroizi imediat dupa nastere, o suferinta datorata bolii hemoroidale. Prin hemoroizii definim expresia clinica a dilatatiilor varicoase a venelor de la nivelul canalului anal si rectului. Cresterea in volum a acestor vene se produce prin ingreunarea circulatiei venoase de intoarcere. Din nefericire aceasta circulatie, bogat reprezentata, se realizeaza impotriva gravitatiei. Uneori la acest lucru se adauga deficiente in alimentatie ce duc la constipatie, iritatia regiunii rectale prin consum de alcool sau condimente in exces.
Sarcina si nasterea de obicei exacerbeaza o suferinta preexistenta prin cresterea treptata in volum a uterului gravid si a efectului de compresie pe sistemul venos pelvin. Dar cel mai mare rasunet il are fara doar si poate statul prelungit pe sezut. Este cunoscuta ca boala functionarilor si a soferilor. Mecanismul de producere este foarte simplu. Rectul este un cilindru elastic care se deformeaza usor sub presiunea organelor intraabdominale realizand colabarea vaselor ce conduc sangele venos din periferie. Rezulta cresterea presiunii venoase in sistemul hemoroidal cu acumulare in pernitele vasculare rectale si dilatarea lor.
In general procesul este reversibil pana la un punct. De aici intervine integritatea sistemului conjunctiv, in sensul ca daca mostenim un tesut elastic mai putin elastic dupa fiecare noua marire de volum aceste penite vasculare nu mai revin la dimensiunea initiala. Se ajunge la dilatatii vasculare varicoase din ce in ce mai mari.
Singurul lucru cu adevarat intelept pe care il aveti de facut este sa solicitati consultul medicului proctolog. Veti primi sfaturi competente in ceea ce priveste modul de viata, dieta zilnica si nu in ultimul rind tratament eficient. In ultimul timp asistam la o nuantare tot mai mare a metodelor terapeutice mergand de la administrarea de unguente locale pana la interventii relativ simplu de efectuat si usor de suportat de catre pacient. Interventia chirurgicala clasica a ramas rezervata formelor avansate ale bolii, forme neglijate, cu evolutie pe perioada mai lunga de timp.
Trebuie explicat faptul ca hemoroizii sunt de doua tipuri, interni, cei care apar primii, ca dilatatii venoase de tip varical, situate in coroana, in INTERIORUL canalului anal, la circa 4 cm adancime (care sunt raspunzatori de disconfot, sangerare si complicatii), si hemoroizi externi, ce apar ca o consecinta a decompensarii drenajului venos din hemoroizii interni deja dilatati. Acestia din urma au mai mult o implicatie estetica, fiind remarcati de pacienta , dar se pot complica si ei atunci cand apare tromboza hemoroidala externa, (un hemoroid extern se trombozeaza si apare o tumefiere dureroasa, vinetie, pe marginea canalului anal).
Ideea este ca hemoroizii interni sunt principalii raspunzatori de suferinta, jena, sangerare, dureri caracteristice bolii hemoroidale, desi pacientul obisnuit, neavizat, pune toate acestea pe seama hemoroizilor externi.
Un alt mit care trebuie daramat este faptul ca hemoroizii apar la femei imediat dupa o nastere naturala, mai putin in cazul nasterii prin operatie cezariana. De fapt, hemoroizii se dezvolta din niste mici lacuri venoase (plexurile hemoroidale) care exista la orice om sub forma unor mici pernite venoase care asigura etanseizarea fireasca a canalului anal pentru gaze. Drenajul venos se face
Nasterea, mai ales cea naturala, are si ea o influenta nefavorabila asupra DILATATIILOR HEMOROIDALE DEJA EXISTENTE, pentru ca, in timpul expulziei, poate provoca trombozarea hemoroizilor, ducand la crize hemoroidale interpretate de multe ori de paciente ca debut al bolii hemoroidale. De retinut este faptul ca orice femeie, in timpul sarcinii si imediat dupa nastere, poate avea dilatatii varicoase hemoroidale interne. Unele, pot evolua favorabil doar cu tratament medicamentos, dar cand este vorba de antecedente familiale ca varice, hernii, hemoroizi, picior plat sau conditii ocupationale nefavorabile ca statul mult pe sezut – meserii ca functionar de birou, sofer etc. – atunci aceste dilatatii nu mai regreseaza dupa ce trece perioada de congestie pelvina postnatala, ba dimpotriva, evolueaza nefavorabil spre complicatii.
In concluzie hemoroizii in perioada de lauzie sunt o problema foarte frecvent intalnita, iata de ce orice femeie dupa nastere, care prezinta disconfort in regiunea anala, trebuie sa faca un consult proctologic. Pe langa impactul negativ asupra mamei, recent trecuta prin marea incercare a nasterii, acestia, in mod indirect, SE REFLECTA SI IN EVOLUTIA COPILULUI, ce poate fi pus in pericol inclusiv prin ablactare!
AMENINTAREA ABLACTARII ESTE UN MARE STRES PENTRU MAMA, care, desi sufera de hemoroizi, nu se adreseaza medicului pentru ca isi inchipuie ca va primi un tratament medicamentos incompatibil cu continuarea alaptarii. Nimic mai fals. Exista la ora actuala tratamente moderne, usor de suportat, care se realizeaza in clinicile LaurusMedical.
Medicii nostri aplica un tratament modern, bazat pe tehnici bine cunoscute in lume, de larga raspandire si apreciere in tari ca Germania, Italia, USA, Anglia. Dotarile clinicii se aliniaza la cele mai severe standarde ale UE, imbinand tehnologia de ultima ora cu o experienta mai mare de 12 ani a personalului medical in ceea ce priveste tratamentul neoperator al hemoroizilor. Pe de alta parte medicii din staff sunt chirurgi consacrati, cu experienta profesionala si didactica, ceea ce face ca indicatia pentru tratament neoperator sa fie pusa in cunostinta de cauza.
Tratamentul nu presupune internare, efectuandu – se in mai multe sedinte, la interval de circa 2-3 saptamani, cu riscuri minime referitoare la mama sau la copil. Sedintele dureaza circa 20 de minute. Dupa sedinta pacienta se poate intoarce acasa si poate sa duca o existenta normala, nefiind nevoie de repaus la pat sau concediu medical, etc. Tratamentul este structurat sub forma unui pachet de servicii, care include si investigatii absolut indispensabile in boala hemoroidala, cum ar fi rectosigmoidoscopia, pentru excluderea altor boli ale canalului anal, benigne sau maligne, efectuata de medic specialist gastroenterolog cu competenta in endoscopia digestiva inferioara, cu aparatura de ultima generatie, precum si ecografie abdominala.