Hemoroidectomia se refera la ablatia chirurgicala a hemoroizilor. Se va face o anestezie generala sau o rahianestezie pentru a nu simti durere. Inciziile sunt facute in tesutul din jurul hemoroidului. Vena umflata din hemoroid este legata pentru a preveni sangerarea, iar hemoroidul este excizat. Plaga chirurgicala poate fi inchisa cu suturi sau lasata deschisa. Peste rana se aplica tifon steril. Interventia chirurgicala se poate efectua cu un bisturiu, un instrument care foloseste electricitate (electrocauter) sau cu laser.
Exista o procedura care foloseste un dispozitiv de capsare circulara pentru inlaturarea hemoroizilor si inchiderea ranii, fara efectuarea de incizii. Prin acest procedeu, hemoroidul este ridicat si capsat inapoi pe canalul anal. Aceasta metoda poarta numele de hemoroidopexie. Persoanele care apeleaza la aceasta metoda pot avea mai putine dureri dupa interventie decat persoanele care apeleaza la interventia clasica, insa aceasta metoda este mai costisitoare si prezinta un grad mai mare de recidiva.
La ce sa va asteptati dupa interventia chirurgicala:
Recuperarea dureaza aproximativ 2-3 luni. Imediat dupa operatie, cand inca sunteti sub efectul anesteziei, vi se va administra un anestezic local cu actiune de lunga durata, asigurand o durata de aproximativ 6-12 ore de ameliorare a durerii postoperatorii. Daca nu ramaneti peste noapte internat dupa operatie, externarea se face numai dupa ce efectul anesteziei dispare si ati urinat. Retentia urinara poate aparea ca si urmare a unui edem in tesut sau a unui spasm in muschii pelvieni. Este indicat sa apelati la un insotitor.
Ingrijirea dupa operatie:
- puteti resimti dureri dupa operatie. Daca medicul v-a recomandat medicamente antiinflamatoare, administrati-le dupa recomandari. Consultati medicul referitor la ce medicamente fara prescriptie medicala puteti lua;
- sangerarea este un simptom normal, mai ales la primul scaun dupa operatie;
- cateva zile dupa operatie, consumati lichide si urmati o dieta saraca in fibre (orez, banane, paine prajita, suc de mere). Dupa aceasta perioada, reveniti la dieta normala si cresteti treptat cantitatea de fibre din aceasta;
- puteti folosi analgezice inainte si dupa scaun pentru ameliorarea durerii;
- compresele cu gheata in zona anala pot reduce umflaturile si durerea;
- baile de sezut in apa calda ajuta la eliminarea durerii si a spasmelor musculare;
- unii medici pot recomanda administrarea de antibiotice (cum ar fi metronidazol) dupa operatie, pentru a preveni infectia si pentru a ameliora durerea;
- medicii recomanda medicamente laxative pentru a ajuta la defecatie. Fortarea in timpul scaunului poate cauza reaparitia hemoroizilor;
- controalele dupa operatie sunt efectuate de obicei la 2-3 saptamani;
Necesitatea operatiei chirurgicale:
Hemoroidectomia se recomanda daca aveti:
- hemoroizi interni de dimensiuni foarte mari
- hemoroizi interni care au simptomatologie dupa tratament nechirurgical
- hemoroizi externi mari care cauzeaza disconfort semnificativ si nu permit o igiena locala corespunzatoare
- alte tratamente pentru hemoroizi (cum ar fi legarea cu inele elastice) care nu au avut rezultate.
Eficacitatea operatiei chirurgicale:
Operatia, de obicei, vindeca hemoroizii. Succesul pe termen lung al operatiei chirurgicale depinde intr-o masura mare de capacitatea pacientului de a-si modifica regimul alimentar si tranzitul intestinal pentru a evita constipatia si fortarea la defecatie. Aproximativ 15% din cazuri sunt recidivante.
Riscuri:
Durerea, sangerarile si retentia urinara sunt cele mai comune efecte secundare ale hemoroidectomiei.
Alte riscuri relativ rare sunt:
- sangerari anale;
- acumulari de sange in zona chirurgicala (hematom);
- incontinenta fecala si urinara;
- scaun blocat pe canalul anal (obstructie, ocluzie);
- ingustarea (stenoza) canalului anal;
- recidiva hemoroizilor;
- un pasaj anormal (fistula) care se formeaza intre canalul ano-rectal si o alta zona;
- prolapsul rectal, care reprezinta protruzia mucoasei rectale prin anus.
Sfaturi:
Succesul hemoroidectomiei depinde intr-o mare masura de capacitatea pacientului de a face schimbari in dieta pentru usurarea defecatiei. Hemoroidectomia poate oferi rezultate mai bune pe termen lung decat procedurile care opresc fluxul de sange catre hemoroizi procedure de fixare ). Operatia este mai scumpa, are un grad mai ridicat de risc si de obicei este mai dureroasa.
Starea majoritatii hemoroizilor interni se imbunatateste (se micsoreaza si disconfortul dispare) prin tratament la domiciliu sau prin proceduri moderne de tratament. Comparativ cu interventia chirurgicala, procedurile moderne de tratament implica un risc mai mic, mai putina durere si necesita un repaos mai scurt de la activitatile zilnice sau munca. Interventia chirurgicala nu este recomandata pentru hemoroizii interni de dimensiuni mici (doar in cazul in care aveti asociat si hemoroizi interni mari sau hemoroizi interni si externi).
Metodele cu laser sunt recomandate ca fiind metode cu o vindecare mai rapida si mai putin dureroase, insa nici una din afirmatii nu este dovedita, iar aceste metode sunt de asemenea mai costisitoare decat metodele traditionale. Procedura dureaza mai mult si poate cauza leziuni ale tesutului.