Dermatofitiile sunt dermatomicoze produse de diversi  fungi paraziti, caracterizati prin keratinofilie, ce afecteaza omul si animalele si pot produce leziuni inflamatorii cu aspect clinic variat, putand fi superficiale sau profunde, cu sau fara afectarea anexelor cutanate. Epidermofitiile se intalnesc in 15-30% din populatia adulta, in special cea urbana, iar in unele colectivitati sportive sau in internate afecteaza pana la 50% din persoane.

Factori favorizanti: ciorapii si lenjeria sintetica, incaltamintea sintetica si de cauciuc, utilizarea detergentilor si nu a sapunului, viata in colectivitati, camine, etc.

Forme clinice (si complicatii):

 – Tinea cruris: prurit inghino-genital, zona congestiva si/sau madidanta cu un chenar de vezicule sau scuamo-cruste la periferie.

 – Tinea pedis: prurit de intensitate mare interdigitoplantar, macerare alba, fisurare si veziculatia spatiilor interdigitale (mai ales sp. IV), descuamare lamelara, vezicule dishidrotice.

 – Tinea faciei: placi circinate, cu margini elevate, leziuni eritematoscuamoase sau leziuni papuloase, prurit prezent

 – Tinea manum: forma hiperkeratozica sau forma veziculoasa exudativa, de obicei unilaterala, Pilomicozele sunt localizate la nivelul scalpului si/sau barbii.

 – Tinea capitis: afecteaza scalpul si are urmatoarele variante clinico-etiologice:

  • microsporia: apare la copii scolari si produce mici epidemii in colectivitati, fiind foarte contagioasa. Clinic: placi mari scuamoase la nivelul scalpului cu fire de par rupte egal la 3-4 mm de la emergenta, cu aspect ingrosat prin existenta unui depozit pulverulent in manson; la examenul firului de par poate fi evidentiat dermatofitul, infectia fiind de tip ectotrix; la examenul cu lampa Wood apare fluorescenta verzuie;
  • tricofitia forma uscata: placi scuamoase mici localizate pe pielea paroasa a scalpului, multe cu fire de par rupte la diferite nivele; parazitarea e de tip endotrix;
  • tricofitia forma profunda inflamatorie: leziuni papulonodulare pustuloase, intens inflamatorii, grupate sau confluand cu aparitia de mase tumorale in pielea scalpului, la copii (kerion celsi) sau in pielea barbii la adult (sicozis); epilarea este lejera; examenul micologic releva o parazitare de tip ectotrix;
  • favusul: alopecie atrofo-cicatriciala progresiva, excentrica, cu alterarea elasticitatii si luciului firului de par, aparitia godeului favic, decelarea parazitului prin examen micologic (parazitare de tip endotrix, cu aspect de bat de bambus);
  • tinea unguium: deformare si friabilitate unghiala, ingalbenirea unui sector din lama unghiala, detasarea lamei unghiale de patul unghial.

Complicatii:

Pot aparea complicatii infectioase – piodermita stafilococica sau erizipel in cazul micozelor plantare sau chiar si pentru alte localizari. Eczematizarea este destul de frecventa. Se descrie si limfangita cu adenopatie locoregionala in cazul pilomicozelor inflamatorii.

Cele mai frecvente afectiuni dermatologice tratate in reteaua LaurusMedical: