Densitatea şi aspectul podoabei capilare este determinată în primul rând genetic şi hormonal. Seboreea, eczema scalpului, dieta şi anumite medicamente se numără printre factorii favorizanţi ai căderii părului.
Care sunt cele mai comune cauze din pricina cărora ne pierdem părul? Cât înseamnă zestre genetică când vine vorba de bogăţia podoabei capilare şi când ar trebui să ne îngrijorăm din pricina pierdeii ei? Dr. Roxana Cârnaru, medic specialist dermatologie, la Clinica Laurus Medical, oferă câteva lămuriri. „Firul de păr are un ciclu de evoluţie, trece printr-o fază de creştere – anagenă, una de stagnare/oprire a creşterii – catagenă şi una în care firele de păr cad – telogenă. În mod normal, 80-90% din firele de păr se află în faza anagenă şi 10-20% în faza catagenă şi telogenă“, afirmă specialistul. Atunci când suferim de anumite afecţiuni, firul de păr trece rapid din starea anagenă în faza telogenă, determinând pierderea vizibilă a firului de păr. Pierderea firelor de păr poartă numele de efluvium, iar absenţa vizibilă a acestora se numeşte alopecie. Când ar trebui să ne îngrijorăm cu privire la căderea părului „În medie, pierdem între 60 şi 100 de fire de păr/zi, cu variaţii individuale care ţin de gen, de vârstă, de moştenire genetică – şi sezoniere, toamna mai multe decât iarna. Firul de păr de la nivelul scalpului creşte cu 0,3 milimetri/zi sau 1centimetru/lună. Părul bărbaţilor creşte uşor mai repede decât al femeilor, dar foliculii de păr ai femeilor au cicluri de creştere îndelungate, explicând de ce părul femeilor este mai lung.“ Structura firului de păr, densitatea şi aspectul sunt determinate genetic, hormonal, dar şi dietetic, adaugă medicul dermatolog.
„Sarcina, malnutriţia, dietele, severe, starea post-febrilă, post-intervenţii chirurgicale, infecţiile severe, comorbidităţile – disfuncţia tiroidiană, anumite medicamente – citostatice, retinoizi, hipolipemiante, anticonvulsivante, betablocantele, hormonii, anticoagulante – şi factorii genetici influenţează căderea părului, uneori şi la 3 – 4 luni de la factorul declanşator“. Alopecia pote fi cauzată de anumite boli autoimune, psihice, de tracţiunea mecanică a firelor de păr, de infecţii micotice sau bacteriene, unele cutanate, altele cu transmitere sexuală, de tulburări hormonale şi de factori genetici „Uneori, conduita zilnică accentuează căderea părului: spălarea zilnică a părului, taparea lui, utilizarea dispozitivelor pentru ondulare sau îndreptare, decolorarea, permanentul chimic, expunerea excesivă la UV pentru că soarele deschide culoarea părului asemenea unui decolorant, îl slăbeste şi îl distruge, manevrarea brutal – uscarea părului cu multă căldură, periere agresivă, şampon nepotrivit, ştergerea agresivă cu prosopul, prinderea prea stransă a părului“, enumeră medicul specialist.
Cât contează moştenirea genetică Structura, densitatea şi aspectul firului de păr este determinat, printre altele, şi genetic. „Răspunsul foliculilor piloşi din unele arii ale scalpului la influenţele hormonale este determinat genetic, astfel încât după decada 3 – 4 la bărbaţi şi 5 – 6 la femei, căderea părului urmează un anumit tipar – uneori influenţat genetic. La bărbaţi pierderea progresivă a părului în ariile centrale şi fronto-parietale ale scalpului , iar la femei pierderea difuză în regiunea mediană a scalpului.“ Cum ne menţinem părul sănătos? „Trebuie să îl spălăm des dacă lucrăm outdoor, dar nici prea des, întrucât acesta poate deveni uscat prin pierdera uleiurilor naturale şi se poate deteriora. Şampoanele nu trebuie să conţină sulfaţi sau parabeni. Părul colorat necesită mai multă grijă şi produse special.“ Părul trebuie uscat în totalitate după spălare. „După spălare, pieptănaţi-vă părul cu un pieptene cu dinţii rari sau cu degetele. Folosiţi un prosop pentru uscare, apoi folosiţi un uscător de păr, dar cu setarea de warm şi nu de hot.“ Stylingul trebuie să fie minim. „Nu periaţi părul prea mult, întrucât va rupe vârfurile şi va distruge cuticula. Încercaţi să nu folosiţi pieptănături care fixează bine sau trage părul. Tundeţi-vă regulat părul.“ Dieta influenţează şi ea aspectul şi sănătatea firului de păr. „Mâncaţi sănătos pentru a oferi părului cantitatea necesară de nutrienţi. Staţi hidrataţi. Beţi cel puţin 8 pahare cu apă sau alte fluide, în fiecare zi, pentru a vă menţine corpul hidratat. Apa este cea mai bună alegere, dar puteţi, de asemenea, să vă hidrataţi cu ceai, cu suc şi cu alte băuturi. Îndepărtaţi stresul din viaţa dvs. Stresorii fizici şi psihici pot cauza pierderea părului.“
pierderea parului
Teste şi tratamente Pentru a preveni căderea părului, în primul rând trebuie să ne adresăm medicului dermatolog pentru ca acesta să identifice cauza şi să ne indice tratamentul adecvat. „Diagnosticul se pune pe istoric, paternul alopeciei şi antecedentele familiale. Există diferite teste care ajută la evaluarea efluviumului, respectiv a alopeciei, cum ar fi diferite probe clinice, tricograma, biopsia cutanată, imunofluorescenţa directă a firului de păr sau diferite analize serologice.“ Potrivit specialistului, tratamentul constă în evitarea factorilor stresanţi, evitarea factorilor favorizanţi căderii părului, tratarea factorilor cauzali – vindecarea infecţiilor, corectarea deficitului de fier-, autoadministrarea de multivitamine sau folosirea unor medicamente topice sau sistmice recomandate de medic.“ Uneori, pacientul nu necesită tratament şi acesta trebuie asigurat că procesul este reversibil şi face parte din ciclul normal de creştere a părului, adaugă medicul dermatolog. „Totodată, în urma tratamentului adecvat, pot trece 6-12 luni până când se atinge aceeaşi densitate a firelor de păr.“ Factorii favorizanţi ai căderii părului Seboreea, eczema scalpului şi anumite medicamente se numără printre factorii favorizanţi ai pierderii părului. Persoanele cu scalp gras, predispus la mătreaţă şi la căderea părului, cele cu o dietă bogată în grăsimi care favorizează producţia de sebum trebuie să-şi spele părul frecvent, de două-trei ori păe săptămână. „Nu sunt indicate şampoanele hiudratante pentru că acestea încarcă suplimentar părul. Spălarea părului cu apă fierbinte stimulează, de asemenea, producţia de ulei, deci spălaţi-l cu apă rece, în schimb.“ Dieta sănătoasă şi odihna regulată sunt importante pentru normalizarea producţiei de hormoni. Pe de altă parte şi scalpul uscat, pruringinos, este predispus la căderea firului de păr. „Scalpul uscat este cauzat de o dietă nesănătoasă, de unde se primeşte o cantitate foarte mică de vitamine şi minerale esenţiale care pot stimula producerea de ulei. În această situaţie, se recomandă spălarea o dată pe săptămână pentru a nu înlătura uleiul de care este nevoie. Puteţi să vă răsfăţaţi cu toate tratamentele naturale cu ulei şi produse de condiţionare profundă, care pot adăuga un pic de viaţă la firelor.“ Utilizarea instrumentelor de styling este de evitat, deoarece acestea tind să usuce mai mult scalpul. Piptănatul trebuie să fie blând pentru că firul este fragil şi ar putea ajunge cu uşurinţă pe pieptene.


Sursa: https://adevarul.ro/sanatate/medicina/cum-putempreveni-caderea-parului-sfaturile-medicului-dermatolog-1_5d8b796b892c0bb0c6f1a5a1/index.html