Pacientul cu afectiuni proctologice se prezinta la medic pentru sangerare exteriorizata prin orificiul anal (sange rosu, de obicei ce acompaniaza, sau nu, scaunul), dureri anoperianale cu diverse grade de intensitate (jena, usturime, durere), prolaps hemoroidal (reductibil sau ireductibil). Medicul, in urma discutiei cu pacientul (anamneza si istoricul afectiunii) si a examenului clinic (care include in cazul acestui tip de afectiuni tuseul rectal si anuscopia) stabileste un diagnostic de etapa. Acesta trebuie sustinut de investigatii ulterioare (diagnostic pozitiv) si fiecare dintre simptomele bolnavului trebuie analizate in privinta afectiuni care l-a generat (diagnostic diferential cu alte afectiuni).
Este important sa se faca diagnosticul diferential pe baza tuturor semnelor si simptomelor care l-au determinat pe bolnav sa solicite o consultatie de specialitate. Sangerarea cu sange rosu prin orificiul anal poate avea drept punct de plecare o afectiune proctologica (hemoroizi, fisuri anale), exlusa o afectiune cu risc hemoragic situata pe rect sau colonul stang. In acest sens este indicata efectuarea unei rectosigmoidoscopii care poate evidentia afectiuni ca: polipi sau polipoza colonica, diverticuloza colonica, cancer de colon, boli inflamatorii colonice (rectocolita ulcerohemoragica, boala Crohn, colite nedeterminate), leziuni angiodisplazice.
Eliminarea de sange semidigerat, sange visiniu, poate avea drept cauza o leziune situata mai sus pe colon (colon transversal sau colon ascendent), de aceasta data fiind necesara o colonoscopie totala (cu vizualizarea intregului cadru colic). Avand in vedere gravitatea afectiunilor enumerate este explicabila introducrea investigatiilor endoscopice in protocoalele diagnostice pentru afectiunile anoperianale si este de dorit ca pacientul caruia i se propune o astfel de investigatie sa o accepte, intelegand rolul ei.
Sunt pacienti cu boala hemoiroidala care se prezinta in cabinetul de proctologie datorita acutizarii simptomatologiei cauzate de tulburari de tranzit. Alternanta, constipatie-diaree este un simptom inalt sugestiv pentru o afectiune stenozanta colonica fiind indicata ca investigatie colonoscopia totala sau irigografia.
Prezenta de scaune imperioase sau emisia de mucus prin anus sunt in mica masura simptome ce pot acompania afectiunile proctologice, dar de foarte multe ori pot fi cauzate de prezenta unor polipi sau tumori viloase, usor de diagnosticat in masura in care se apeleaza la o investigatie endoscopica.
De multe ori afectiunile anoperianale pot fi manifestari ale altor boli diagnosticabile la momentul respectiv sau mult mai rar precedand cu mult debutul unei alte afectiuni (exemplu: fistulele perianale in boala Crohn).
Durerea anoperianala sau hipogastrica (frecventa ca simptom in bolile proctologice) poate fi cauzata si de leziuni situate pe rect sau sigmoid – tumori, boli inflamatorii, diverticulita – afectiuni usor de pus in evidenta in masura in care pacientul accepta efectuarea unei investigatii rectosigmoidoscopice. Nu este deloc de neglijat posibilitatea ca un abces pelvin sa fie de fapt o tumora abcedata, usor de pus in evidenta printr-un examen rectoscopic. In acelasi timp sunt de mare importanta posibilitatile terapeutice pe care investigatiile endoscopice le ofera in prezent, de foarte multe ori evitandu-se in acest fel o interventie chirurgicala clasica.
Speram ca aceasta expunere sa faca mai usor de acceptat o investigatie cu un grad mai mare de agresivitate, dar cu beneficii pe masura, prin intelegerea de catre pacient a rolului acesteia.