Refluxul gastroesofagian afectează destul de mulți oameni. Dacă nu este tratat corespunzător, refluxul gastroesofagian poate duce la complicații grave pe termen lung.
Refluxul gastroesofagian sau sindromul de reflux gastroesofagian este una dintre afecțiunile frecvente ale omului modern.Refluxul gastroesofagian (RGE) este trecerea unei părti a conținutului gastric în esofag. Conținutul refluat poate fi alcătuit numai din secreție gastrică acidă sau, mai rar, amestecat cu secreții biliopancreatice, după cum afirmă Dr. Elena Capcelea, medic specialist gastroenterologie de la Clinica Laurus Medical.
Cum se manifestă refluxul gastroesofagian
Incidența reală a bolii de reflux gastroesofagian (BRGE) nu este cunoscută. Căci sunt numeroase cazuri asimptomatice și altele cu manifestări atipice. BRGE este mai frecventă în țările dezvoltate. Prevalența este mai mare la bărbați și vârstnici. Factorii care cresc incidenta bolii sunt hernia hiatala, fumatul, alcoolul, si antiinflamatoarele nonsteroidiene.
Simptomele inalt specificice sunt pirozisul sau arsurile și regurgitația. Izolate sau asociate, acestea apar adeseori după mesele abundente sau bogate în grăsimi. Pirozisul este descris ca o senzație de arsură’ în piept. Și este ameliorat prin consumul de lapte și antiacide. Ca să fii sigur că arsurile sunt cauzate de refluxul gastroesofagian, acestea trebuie să se repete de cel puțin două ori pe săptămână și să afecteze calitatea vieții.
Regurgitatia reprezinta refluarea continutului gastric/esofagian in faringe si cavitatea bucala, fara efort, fara greata sau contractura abdominala. Alte simptome sunt cele atipice: durere toracica noncardiaca, simptome pulmonare datorate aspiratiei (tuse, astm), simptome laringiene (disfonie, raguseala), sughit cronic, sialoree (saliva din abundenta).
Important de mentionat sunt simptomele de alarma’: scadere importanta in greutate, disfagie sau deglutitia dificila, odinofagia sau deglutitia dureroasa, hemoragia digestiva superioara (pacientul are varsaturi cu sange sau scaun negru la culoare), anemie. Acestea vor necesita explorari endoscopice si radiologice ce nu sufera amanari.
Cum se pune diagnosticul de BRGE?
Potrivit doamnei Dr. Elena Capcelea, endoscopia digestivă superioara (EDS) cu prelevare de biopsii reprezinta metoda ideala pentru documentarea tipului si extensiei injuriei mucoasei esofagiene determinate de reflux.
EDS este indicata: la pacientii cu simptome de alarma’, la care tratamentul este ineficient, la pacientii peste 50 ani, cu simptomatologie cronica de reflux (mai mare de 3 ani), la pacientii care necesita tratament cronic continuu.
pH-metria esofagiana reprezinta monitorizarea ambulatorie timp de 24 ore a pH-ului esofagian. Testul de provocare (testul Bernstein) evalueaza sensibilitatea mucoasei esofagiene la acid. Acest test este indicat la pacientii cu manifestari atipice de BRGE (durere toracica), pentru a stabili daca simptomatologia este determinata de prezenta acidului in esofag. Testul negativ nu exlude diagnosticul de BRGE.
Printre metodele de diagnostic complementare se numără manometria esofagiana și examenul radiologic. Manometria este o investigatie care masoara presiunea de la nivelul cardiei (sfincterului esofagian inferior). Examenl radiologic are utilitate limitata in diagnosticul BRGE. Cand endoscopia digestiva superioara nu este disponibila, examenul radiologic cu dublu contrast reprezinta metoda de examinare pentru stabilirea diagnosticului
Complicatiile BRGE sunt grave
Dintre complicații, esofagita de reflux reprezinta modificari endoscopice la nivelul esofagului distal, constand in eroziuni. Stenoza esofagiana benigna (peptica) are o evolutie progresiva si indelungata si o extensie de 1-4 cm. Se manifesta prin disfagie progresiva (initial la alimente solide, apoi la semisolide si lichide). Pacientul descrie ca simte blocarea alimentelor pe lungimea esofagului. Sindromul Barrett reprezinta o patologie premaligna pentru adenocarcinomul esofagian (cancer esofagian). Ulcerul esofagian-este rar si apare pe fondul esofagitei de reflux si esofag Barrett. Perforatia ulcerului esofagian este una dintre complicatiile rare
Așa se tratează refluxul gastroesofagian
BRGE reprezinta o afectiunine lent progresiva cu prognostic favorabil. Rareori determina complicatii vitale, chiar in absenta tratamentului. De aceea, managmentul initial al BRGE este medical. Presupune modificarea stilului de viata si tratament medicamentos. Numai o mica proportie de pacienți necesită tratament chirurgical antireflux.
Printre schimbările în stilul de viață se numără: ridicarea capului patului, oprirea fumatului și a consumului de alcool, reducerea grăsimilor și a porțiilor de mâncare, scăderea în greutate dacă este cazul. se vor evita alimente precum: ciocolata, cafea, ceai, cola, menta, suc de citrice sau tomate, ceapa, usturoi.
Tratamentul medicamentos le este indicat celor la care modificarea stilului de viata nu este eficienta și tuturor pacientilor cu complicatii ale BRGE. Medicamentele recomandate sunt din urmatoarele categorii: antiacide, prokinetice, antisecretoare, inhibitori de pompa de protoni. Tratamentul chirurgical este rar indicat pentru aceasta patologie.