Informatii despre hemoroizi
Hemoroizii reprezinta o afectiune foarte comuna, in randul populatiei urbane, mai mult de 98% care se incadreaza in media de varsta, peste 45 ani cauzand la un moment dat un episod de sangerare/durere. La momentul actual exista variante de tratament, care sunt intr-adevar minim invazive, precum tratamentul cu laser. Acesta metoda nu necesita nici o forma de taiere a tesuturilor sau a punctelor de sutura chirurgicala, fiind unul dintre cele mai eficiente tratamente minim invazive. Rezultatele recente ale studiilor arata ca pacientii tratati prin metoda LASER au avut in medie mai putina durere dupa tratament, si au fost apti pentru viata de zi cu zi mai repede decat pacientii tratati cu alte metode pentru boala hemoroidala avansata.
Conform studiilor statistice, perioada medie de la declansarea afectiunii pana la vizita initiala la medicul proctolog este de aproximativ 5 ani. Prin urmare, este nevoie de timp pentru ca pacientul sa aiba curajul sa isi invinga rusinea si sa se programeze la medicul specialist. Pacientul se indreapta catre un control de specialitate cand apare o sangerare, dar, desigur, frica cea mai mare, o reprezinta simptomatologia comuna asociata cancerului de colon.
Sangerarile anale sunt cauzate de hemoroizi in proportie de 90%, dar in ultimii ani, mai mult de 10% din cazuri au fost reprezentate de afectiuni grave care pun viata pacientului in pericol (ex. cancer de colon). Din acest motiv este recomandat consultul unui medic proctolog, care prin intermediul examenului clinic local, al tuseului rectal, al videoanoscopiei computerizate si colonoscopiei pune un diagnostic corect si ca atare poate trata o patologie specifica.
Optiuni de tratament pentru boala hemoroidala
Optiunile de tratament pentru boala hemoroidala sunt multiple. Acestea pot fi chirurgicale sau non-chirurgicale. Diferitele tratamente non-chirurgicale includ ligaturarea cu benzi elastice, fototermocoagularea in infrarosu, scleroterapia, crioterapia si mai nou terapia cu laser. Toate acestea pot fi efectuate ca proceduri care nu necesita spitalizare iar perioada de recuperare postinterventie este una lipsita de inconvenientele chirurgiei clasice.
Tratamentul cu laser este o procedura minim invaziva care foloseste energia laserului pentru a trata boala hemoroidala.
Beneficiile tratamentului LASER pentru hemoroizi
- Pacientii nu sunt spitalizati, merg acasa in ziua interventiei
- Interventia dureaza mai putin de 1h
- Poate fi tratata cu succes inclusiv boala hemoroidala de nivel 3 si 4
- Lipsa sangerarii anale in timpul interventiei si dupa
- Riscul minim de aparitie al complicatiilor
- Impact redus al durerii
- Absenta cicatricilor permite o recuperare cu mult mai rapida, fata deinterventiile clasice
- Pacientii sunt multumiti si sunt surprinsi de viteza de recuperare, peste 60% dintre pacienti au revenit la viata dinainte de boala
- Posibilitatea de a evalua rezultatul postoperator la o saptamana in conditii mult mai confortabile
In ce consta efectiv tratamentul cu LASER al hemoroizilor?
Printr-o incizie mica de aproximativ 1 pana la 2 mm (minim invaziva) se introduce fibra prin care se transmite unda laser in mijlocul pachetului de vene bolnave pe care le inchide printr-un efect termic. Acesta nu necesita nici o forma de taiere a tesuturilor respective sau puncte de sutura chirurgicala, fiind unul dintre cele mai eficiente tratamente minim invazive. In timpul tratamentului, fibra laser este introdusa in pachetul hemoroidal sub anestezie locala, iar energia emisa de aceasta determina inchiderea aportului sangvin cu micsorarea ulterioara a hemoroizilor.