Ce este papilita?
Papilele anale sunt mici excrescente de aspect zimtat, crenelat, care marginesc intrarea in calalul anal. Ele alterneaza cu criptele anale, mici depresiuni care contin glande ce secreta mucusul atat de necesar progresiei materiilor fecale si eliminarii acestora prin defecatie.
In contextul unei afectiuni inflamatorii la nivelul canalului anal – hemoroizi inflamati, fisura anala acuta, supuratie perianala, criptita, papilele se pot inflama, fenomen care poarta numele de papilita. La tuseul rectal pailele se palpeaza la intrarea canalului anal sub forma unor mici noduli nedurerosi la atingere. Se vad bine la anuscopie si au o culoare roz-pala. Ele pot fi confundate cu polipi sau condiloame, mai ales cand sunt inflmate si cresc in dimensiuni.
Papilele hipertrofice: simptome si tratament
Papilele anale se hipertrofiaza pe fondul unei boli inflamatorii al canalului anal si rectului (criptite, hemoroizi, fistule perianale cand cresc in volum si pot prolaba din canalul anal.
Papilele hipertrofiate se pot inflama. In aceste cazuri, pacientii acuza senzatii de discomfort periodic sau permanent, dureri care se intensifica la scaune diareice sau tari. Papilele mari pot da senzatia de corp strain in canalul anal sau senzatia de scaun neterminat. La traumatisme pot sangera. Prezenta papilelor hipertrofice pot scadea tonusul sfincterian cu scurgeri de mucus din canalul anal, macerararea tegumentului perianal si mancarime.
Papilele anale nemodificate nu necesita tratament. In caz de papilita se recomanda initial tratament conservator si dupa diminuarea inflamatiei excizia papilei hipertrofiate.