Ce este criptita?
Criptita este inflamatia criptelor anale, care sunt mici cavitati situate in mucoasa anala. La nivelul lor se gasesc de regula glande care produc mucus, necesar progresiei si evacuarii materiilor fecale. Daca o astfel de glanda sufera un process inflamator, intreaga zona se poate transforma intr-un abces.
Cauzele criptitei
Constipatia si diareea duc la traumatizarea criptelor cu materii fecale si acutizarea procesului inflamator, cu dezvoltarea criptitei. Din cauza drenajului precar din cripte, a reinfectarii repetate si traumatizarii cronice a mucoasei procesele inflamatorii, din cripta afectata, se cronicizeaza ducand la aparitia complicatiilor: proctite, paraproctite, fisuri anale, papilite…(unii autori presupun posibilitatea dezvoltarii cancerului de colon pe fondul criptitei cronice).
Simptomele criptitei
Simptomele criptitei depind de raspandirea procesului, gradul de acutizare si starea generala a pacientului. Pacientii pot acuza senzatie de greuate si tensiune in regiunea ano-perianala, durerea poate fi de la surda la acuta. Des durerea se acutizeaza in timpul defecatiei – pacientii evitand scaunul, agraveaza inflamatia ceea ce poate duce la aparitia de supuratii.
Tratamentul criptitei anale
Tratamentul criptitei necomplicate este conservator. In cazul proceselor avansate, cu complicatii (paraproctite, fistule oarbe) este indicat tratament chirurgical.
Diagnosticul trebuie stabilit de catre un medic proctolog cu experienta, avand pregatire chirurgicala, asa cum sunt medicii din reteaua LaurusMedical, pentru a putea preintampina complicatiile grave ce pot duce pana la abcedare si septicemie.