Ce este condilomatoza anala?
Condiloamele perianale (condilomatoza anala) sunt noduli de culoare roz-cenusie, cu aspect de conopida, situati pe mucoasa canalului anal si pe tegumentul perianal.
Cauzele condiloamelor anale
Este o boala cu transmitere preponderent sexuala, la baza careia sta infectarea cu virusul HPV. Nu este exclusa si infectarea prin lenjeria intima contaminata.
Simptomele condilomatozei anale
Pacientii acuza aparitia senzatiei de corp strain in regiunea perianala, senzatie de umiditate locala, prurit perianal si uneori dureri la defecatie si sangerari.
Stabilirea diagnosticului
Diagnosticul se pune in urma inspectiei locale, dupa aspectul caracteristic al leziunilor. Tuseul rectal si anuscopia sunt obligatorii fiindca exista posibilitatea de extindere a condiloamelor acuminate in canalul anal pana la linia dentata si la nivelul plexului hemoroidal intern.
La tuseul rectal se simt mici noduli pe canalul anal iar anuscopia ii vizualizeaza la nivelul plexului hemoroidal intern. Numarul si dimensiunile pot varia de la noduli solitari de 1-5 mm pana la formatiuni mari de dimensiunea unui pumn.
Tratament condilomatoza anala
Tratametul condiloamelor acuminate este combinat : excizie chirurgicala, fototermocoagulare, tratament topic si sistemic cu preparate imunomodulatoare.
Prima etapa de tratament este inlaturarea obligatorie a leziunilor si ulterior combinarea altor metode de tratament. Pot fi necesare cateva sedinte de excizie sau fototermocoagulare in functie de extinderea si marimea condiloamelor.
Dupa incheierea tratamentului se recomanda controale periodice pentru prevenirea recidivelor posibile. Condiloamele netratate pot sa se malignizeze de aceea trebuie de pus accent pe depistarea precoce a bolii si tratamentul recidivelor.