Dupa cum ati fost informati de catre medic, anumite investigatii medicale necesita anumite pregatiri din partea dvs. pentru a face posibila efectuarea investigatiei in bune conditii si pentru obtinerea de rezultate cat mai concludente.
Printre investigatiile efectuate in reteaua LaurusMedical si care necesita pregatiri se gasesc: colonoscopia, endoscopia digestiva superioara, ecografia abdominala, consultatia proctologica.
Pregatirea pacientului pentru colonoscopie
1. In ziua dianintea colonoscopiei
Veti consuma exclusiv lichide limpezi: supa strecurata (de carne, legume, normal sarata), zeama strecurata de la compot de fructe, sucuri de fructe limpezi, apa, ceai, cafea. Orice „gustare” solida poate compromite efortul dumneavoastra de a curata intestinul!
Dupa-amiaza (ideal de la ora 15:00) veti incepe sa beti solutia de pregatire. Solutia se obtine prin diluarea unui plic de pulbere intr-un litru de apa plata.
Veti primi 4 plicuri pentru a obtine 4 litri de solutie, ce urmeaza sa-i beti in 4 ore. Dizolvarea plicurilor se face pe masura ce se consuma solutia preparata (nu toate plicurile odata).
Regula obligatorie este sa beti cate un litru de solutie intr-o ora (puteti imparti cantitatea in portii mici pe care sa le beti la intervale repetate de timp). Dupa un timp oarecare de la inceperea consumului de solutie o sa incepeti sa aveti scaune, initial un scaun de consistenta aproape normala, apoi scaune diareice si in final apoase.
Deoarece numarul scaunelor va fi important ca numar, va trebui sa aveti la dispozitie o toaleta (nu este obligatoriu sa fiti acasa!).
2. In ziua colonoscopiei
Daca explorarea se face in cursul diminetii nu mancati nimic la micul dejun (puteti eventual sa va beti cafeaua sau ceaiul). Daca exploraea se face dupa ora 11:00 puteti avea un mic dejun bazat ca si in ziua precedenta pe lichide.
3. Atentionari speciale
Daca gustul solutiei vi se pare neplacut, puteti sa-l imbunatatiti folosind la diluarea prafului pe langa apa, ceai de menta sau zeama de la o lamaie (avand grija sa pastrati proportia de un litru de lichid pentru fiecare plic).
Daca nu puteti consuma intreaga cantitate de solutie sunati la clinica pentru lamuriri suplimentare.
Daca sunteti diabetic, consultati medicul curant pentru a nu risca instalarea unei hipoglicemii (scaderea glucozei din sange).
Medicatia pacientilor cu afectiuni cronice nu trebuie intrerupta! Nu se vor administra insa pastilele in timpul ingestiei solutiei de pregatire.