Polipii colonici sunt formatiuni tumorale ca niste excrescente ce apar la nivelul intestinului gros. In 1975 Muto si Morson au descris pentru prima data secventa polip – adenom – adenocarciom, adica mecanismul prin care un polip initial benign (adenom) se poate transforma intr-o tumora maligna (adenocarcinom). Cancerul colonic se dezvolta din adenoame preexistente. Acest fapt a putut fi constatat la pacientii care au refuzat tratamentul polipilor (adenoame), iar ulterior s-a diagnosticat un carcinom invaziv cu aceiasi localizare. De asemenea, s-a dovedit scaderea incidentei cancerului colo-rectal prin polipectomia profilactica a adenoamelor.
Pentru a depista la timp polipii colonici si a preveni sau a scadea incidenta cancerului colo-rectal se recomanda screeningul prin colonoscopie la persoanele asimptomatice astfel:
- populatie cu risc mediu, adica pesoanele cu varsta peste 50 de ani, fara istoric familial de cancer colo-rectal
- populatie cu risc crescut, adica persoanele care au rude de gradul I cu cancer colorectal. La aceste persoane se recomanda colonoscopia la varsta de 40 de ani sau cu 10 ani mai devreme decat varsta rudei afectate.