Osteoporoza (os poros) este o boala care slabeste oasele, devenind susceptibile la fracturare. Fara prevenire sau tratare, osteoporoza poate progresa, fara durere sau simptome, pana la fracturi osoase. Aceste fracturi sunt intalnite mai ales la sold si coloana vertebrala. Osteoporoza este factorul cauzator a peste 1,5 milioane de fracturi anual (300.000 fracturi de sold, 700.000 fracturi vertebrale, 250.000 fracturi ale incheieturilor mainilor si peste 300.000 de fracturi ale altor oase). Pentru SUA, costul national estimat anual (spitale si azile) pentru tratarea osteoporozei si a leziunilor asociate este de 14 miliarde dolari.
Desi femeile sunt mai predispuse la aparitia osteoporozei, boala nu apare numai la femeile in varsta. Osteoporoza este mai intalnita la femeile albe si asiatice cu varsta peste 50 ani, insa poate aparea la orice persoana si la orice varsta. De fapt, peste 2 milioane de barbati din SUA sufera de osteoporoza, in timp ce 3 milioane de barbati prezinta un risc crescut. Multe persoane din categoria de risc sau bolnave de osteoporoza nu stiu ca au oase subtiri si fragile, deoarece osteoporoza este asimptomatica pana la aparitia unei fracturi. De exemplu: o activitate zilnica, cum ar fi ridicarea unei sacose cu cumparaturi, poate provoca o fractura osoasa; alunecarea si caderea pe asfalt poate provoca o fractura de sold, acestea fiind primele “simptome”.
De obicei, osteoporoza este subdiagnosticata la barbati datorita mai multor factori. Deoarece osteoporoza poate fi in mare parte prevenita, identificarea factorilor de risc este foarte importanta. Identificarea barbatilor cu osteoporoza este de asemenea importanta deoarece, desi osteoporoza nu poate fi vindecata, ea poate fi tratata.
De ce osteoporoza la barbati este subdiagnosticata?
Masa osoasa mare: Osteoporoza este diagnosticata mai ales la femei, ele fiind mai predispuse decat barbatii. Totusi, protectia “suplimentara” a barbatilor impotriva osteoporozei este temporara. Aceasta protectie temporara este asociata cu dimensiunile mai mari ale scheletului la barbati. Astfel, barbatii au rezerve mai mari de masa osoasa pe care le pot folosi odata cu inaintarea in varsta, deci pierderea osoasa este incetinita. De asemenea, barbatii nu sufera scaderea rapida de masa osoasa pe care femeile o experimenteaza in timpul menopauzei si postmenopauza.
Din cauza intarzierii pierderilor de masa osoasa si a lipsei de simptome, barbatii nu realizeaza ca sufera de osteporoza pana la aparitia unei fracturi osoase. Cresterea gradului de constientizare in ceea ce priveste frecventa osteoporozei la barbati este esentiala pentru prevenirea ei si asigurarea sanatatii pe termen lung.
Standardele de testare pentru osteoporoza:
Osteoporoza este diagnosticata prin efectuarea testului de osteodensitometrie, care masoara de obicei soliditatea si masa osoasa a coloanei vertebrale, soldului si/sau a incheieturilor mainilor (oasele cele mai predispuse la fracturi osteoporotice). Aceste teste sunt efectuate ca si radiografiile si sunt cea mai sigura metoda de calculare a pierderilor de masa osoasa. Testele sunt sigure, nedureroase si neinvazive.
Rezultatele testelor de osteodensitometrie sunt comparate cu valorile standard, valori stabilite pe un esantion larg de populatie. Una din problemele masurarii densitatii minerale osoase la barbati este ca etaloanele folosite pentru comparatie sunt obtinute de la femei tinere, nu de la barbati tineri. Masa osoasa obisnuita la femeile tinere sanatoase este intotdeauna mai mica decat masa osoasa observata la barbatii tineri sanatosi. Deci, comparativ cu barbatii sanatosi, un barbat poate avea o masa osoasa mai mica (osteopenie), insa comparatia cu etalonul (obtinut de la femei tinere) nu va sesiza riscul de osteoporoza. In consecinta, mai putini barbati sunt diagnosticati cu osteoporoza.
Factori de risc pentru osteoporoza si fracturi la barbati:
Desi, comparativ cu femeile, pierderea de masa osoasa la barbati apare mai tarziu in cursul vietii, ei pot fi expusi aceluiasi risc de aparitie a osteoporozei. Pana la varsta de 65 ani, barbatii ajung la aceeasi rata de pierdere de masa osoasa ca si femeile. Factorii de risc suplimentari ca dimensiunile corporale reduse, utilizarea corticosteroizilor pe termen lung (medicamente prescrise pentru o gama larga de afectiuni: artrita, astm, boala Crohn, lupus sau alte boli) sau nivelul scazut de testosteron (hormon sexual masculin) pot creste riscul de osteoporoza la barbati.
Se estimeaza ca, pana in anul 2025, numarul total de fracturi de sold la barbati va fi egal cu numarul de fracturi de sold raportat la femei. Deoarece barbatii sufera fracturi la o varsta mai inaintata decat femeile, acestia sunt de obicei mai grav afectati fizic de fractura. Ca si la femei, oasele cele mai predispuse la fracturi sunt coloana vertebrala, soldul si incheieturile mainilor. Complicatiile si decesele provocate de fracturile de sold la barbati sunt de 3 ori mai mari decat in cazul femeilor.
Factorii de risc pentru fracturi si pierderea de masa osoasa la barbati includ:
- anumite medicamente (corticosteroizi, anticonvulsivante, heparina, inlocuirea excesiva a hormonilor tiroidieni, anumite terapii pentru cancer);
- boli cronice care afecteaza rinichii, plamanii, stomacul, intestinele si modifica nivelurile hormonale;
- niveluri scazute de testosteron;
- obiceiuri cotidiene: fumatul, aportul deficient de calciu, insuficienta exercitiilor fizice;
- imbatranirea;
- factori ereditari;
- rasa (barbatii caucazieni sunt cei mai predispusi la osteoporoza. Totusi, barbatii apartinand oricarei rase se pot imbolnavi de osteoporoza).
Screeningul osteoporozei la barbati:
Depistarea timpurie a masei osoase scazute (osteopenie) sau a osteoporozei este cel mai important pas pentru prevenirea si tratarea acestei boli. Chiar daca persoana sufera deja de osteopenie sau osteoporoza, se pot lua masuri pentru a opri pierderea progresiva de masa osoasa. Masurile de prevenire sau de tratare nu vor fi aplicate la timp daca persoanele nu stiu ca sufera de osteoporoza sau sunt in categoria de risc ridicat.
Singura modalitate de masurare a rezistentei si soliditatii oaselor este testarea densitatii minerale osoase, teste asemanatoare radiografiilor.
Medicul trebuie sa studieze istoricul medical si sa identifice factorii de risc. De asemenea, el trebuie sa efectueze o examinare medicala completa, inclusiv masurarea inaltimii si greutatii, radiografii, analize de urina si sange. Informati-va medicul de urgenta daca suferiti o scadere in inaltime, o modificare a posturii corporale sau dureri puternice de spate, deoarece acestea pot indica o fractura vertebrala.
Prevenirea osteoporozei la barbati:
Dezvoltarea oaselor si atingerea unei densitati osoase maxime (putere si soliditate maxima), mai ales pana la varsta de 30 ani, pot fi cea mai buna protectie impotriva osteoporozei. De asemenea, un stil de viata sanatos mentine oasele puternice, mai ales la persoanele peste 30 ani. Cercetarea medicala a osteoporozei la barbati este limitata. Totusi, expertii sunt de acord ca toate persoanele trebuie sa respecte urmatorii pasi pentru mentinerea sanatatii osoase.
Orice afectiune medicala care poate afecta sanatatea osoasa trebuie depistata si tratata. De asemenea, trebuie identificata si monitorizata folosirea medicamentelor care provoaca pierderi de masa osoasa. Renuntati la obiceiurile proaste ca fumatul. Incepeti un program de exercitii. Asigurati un aport zilnic de calciu de 1000 mg pana la varsta de 50 ani si 1200 mg peste 51 ani. Asigurati un aport adecvat de vitamina D. Vitamina D poate fi obtinuta din doua surse: prin expunerea directa la lumina soarelui si din dieta. Multe persoane isi asigura cantitatea necesara de vitamina D in mod natural. De asemenea, vitamina D se gaseste in produse lactate, galbenus de ou, peste de apa sarata si ficat. Totusi, productia de vitamina D scade la persoanele in varsta, la persoanele imobilizate la domiciliu si in timpul iernii. Aceste persoane trebuie sa consume suplimente de vitamina D pentru a-si asigura un aport zilnic de 400-800 UI (unitati internationale).
Exercitiile fizice pentru prevenirea osteoporozei:
Exercitiile fizice sunt importante pentru prevenirea osteoporozei. Desi oasele pot parea structuri dure si lipsite de viata, ele se aseamana mai mult sistemului muscular; oasele sunt formate din tesut viu care reactioneaza si se intareste in urma exercitiilor fizice. Activitatile fizice din copilarie si adolescenta cresc rezistenta si densitatea osoasa, iar copiii care fac exercitii au sanse mai mari sa ajunga la o densitate osoasa maxima (soliditate si rezistenta maxima). Persoanele care ajung la densitate osoasa maxima, de obicei pana la varsta de 30 ani, sunt mai putin predispuse la osteoporoza.
Cele mai eficiente exercitii pentru prevenirea osteoporozei sunt exercitiile antigravitationale. Aceste exercitii includ mersul pe jos, drumetiile, alergatul, urcatul scarilor, practicarea tenisului si a dansului. Al doilea tip de exercitii cuprinde exercitiile de rezistenta – activitatile care folosesc puterea musculara pentru dezvoltarea masei musculare si a rezistentei osoase. Aceste activitati includ ridicarea de greutati prin folosirea greutatilor libere sau a aparatelor din salile de gimnastica sau de fitness. Exercitiile fizice au avantaje suplimentare la persoanele in varsta, deoarece ele cresc puterea musculara, capacitatea de coordonare, echilibrul si duc la o stare generala de sanatate buna.
Varstnicii, persoanele cu osteoporoza si persoanele care nu au efectuat regulat exercitii fizice trebuie sa consulte medicul inainte de inceperea unui program de exercitii.
Tratarea osteoporozei la barbati:
Dupa stabilirea diagnosticului de osteopenie sau osteoporoza, medicul va poate informa despre medicamentele utilizate pentru tratarea pierderilor de masa osoasa. Scopul tratamentului este prevenirea extinderii osteoporozei (daca o masa osoasa scazuta sau alti factori de risc sunt depistati) si prevenirea pierderii progresive de masa osoasa (mai ales la stabilirea diagnosticului de osteoporoza). Scopul final este mentinerea masei si densitatii osoase actuale, pentru a reduce riscul fracturilor osteoporotice si a dizabilitatii. S-a demonstrat ca majoritatea tratamentelor actuale actioneaza rapid (in maxim un an) si reduc riscul de fracturi osteoporotice cu pana la 50%. Selectarea tratamentului trebuie sa fie corespunzatoare nevoilor medicale si stilului de viata, deci este importanta consultarea medicului.
Alendronatul (Fosamax) este un medicament aprobat pentru tratarea osteoporozei la barbati. Alendronatul si Rizedronatul (Actonel) sunt aprobate pentru tratarea osteoporozei postcortizonice (indusa de steroizi) – apare ca rezultat al folosirii pe termen lung a steroizilor ca prednison sau cortizon.
Ranelatul de strontiu (Osseor) este un medicament de ultima generatie, ce actioneaza asupra osului printr-un mecanism total diferit de cel al bisfosfanatilor. El stimuleaza formarea osoasa, dar simultan reduce resorbtia osoasa reechilibrand astfel metabolismul osos. Ranelatul de strontiu creste deci masa osoasa imbunatatind si microarhitectura osoasa. Se administreaza zilnic cam la 2 ore dupa masa de seara.
Desi multe medicamente sunt prescrise pentru tratarea osteoporozei la femei, momentan ele nu sunt aprobate pentru folosirea de catre barbati, insa studiile experimentale la barbati sunt in desfasurare. Pentru a ajuta barbatii cu osteoporoza si cu nivel scazut de testosteron, medicii pot recomanda terapiile de inlocuire a testosteronului. La barbati, testosteronul produce o crestere mica, dar semnificativa a densitatii osoase.
Calcitonina este un alt medicament care reduce sau stopeaza pierderea de masa osoasa si poate ameliora durerile pacientilor cu fracturi. Medicamentul este aprobat pentru tratarea osteoporozei la femeile aflate in postmenopauza. Desi nu a fost studiat la barbati, dovezile sugereaza ca acest medicament are acelasi efect atat la femei, cat si la barbati. El este disponibil sub forma injectabila si sub forma de spray nazal.
Teriparatidul (Forteo) contine un fragment al moleculei de hormon paratiroidian (parathormon) si a aratat cresteri in densitatea osoasa a coloanei vertebrale la barbati. El este administrat zilnic, sub forma injectabila si este utilizat la barbatii cu osteoporoza hipogonadala (nivel scazut de testosteron).
Fluorura de sodiu este un medicament momentan in cercetare.