Exista doua clasificari ale tratamentului pentru hemoroizi. Acestia se pot trata prin metode nechirurgicale sau traditional si prin proceduri chirurgicale. Medicul va hotari ce tratament se poate folosi pentru pacientul in cauza, in functie de gravitatea cazului. In cazurile avansate, se poate impune interventia chirurgicala. Una din metodele chirurgicale pentru eliminarea hemoroizilor este hemoroidectomia mecanica prin stapling. S-ar putea ca unele persoane sa nu fie familiarizate cu aceasta procedura, datorita numeroaselor denumiri. Aceasta mai este cunoscuta si sub numele de PPH sau procedura pentru prolaps si hemoroizi. Alti specialisti in sanatate folosesc denumirea de hemoroidopexie capsata sau mucosectomie circumferentiala.
Procedura:
Metoda foloseste un dispozitiv circular de capsare pentru excizarea tesutului in exces de pe membrana mucoasei anale prolabate. Acest dispozitiv trage tesutul prolabat pentru a permite inlaturarea tesutului in exces, iar restul tesutului hemoroidal este capsat. Prin aceasta procedura, tesutul hemoroidal este asezat inapoi in pozitia lui anatomica.
In hemoroidectomia mecanica prin stapling, un dilatator anal circular este introdus in anus. Un anuscop este introdus prin dilatatorul anal. Acesta are rolul de a impinge prolapsul pe canalul anal. Tesuturile care protruzioneaza in deschiderea anuscopului vor fi suturate. In momentul in care anuscopul este rotit, sutura muco-cutanata va fi facuta in jurul circumferintei anale. Un dispozitiv circular va fi din nou introdus pentru a completa procesul de capsare. Prolapsul membranei mucoase va fi prins in invelitoarea dispozitivului prin manevrarea acestuia. In momentul in care dispozitivul este strans, capsele din titan vor fi impinse prin tesut. Tesutul in exces va fi inlaturat din zona anala prin folosirea unui bisturiu circular. Marginile suturii sunt innodate in exterior iar anuscopul este folosit din nou pentru a examina linia de capsare, pentru a observa eventualele sangerari.
Avantajele hemoroidectomiei mecanice prin stapling:
Metoda este considerata a fi mai putin dureroasa decat alte metode chirurgicale. Dupa efectuarea procedurii, pacientii se pot intoarce la activitatea normala mult mai repede. Daca pacientul apeleaza la metode conventionale de tratament, acesta trebuie sa stea internat cateva zile. Totusi, PPH nu va necesita o perioada lunga de internare.
Riscuri:
Exista o incidenta mica a complicatiilor de la aceasta procedura. Complicatiile relatate includ vatamarea peretelui rectal prin tragerea excesiva de muschi in dispozitiv. Poate avea loc disfunctia muschilor interni sfincterieni pe termen scurt sau lung din cauza intinderii acestora. Poate aparea septicemie pelvina, ca si in alte tratamente chirurgicale, de aceea se recomanda o monitorizare medicala corespunzatoare.
Hemoroidectomia capsata poate sa nu dea nici un rezultat la pacientii cu hemoroizi mari confluenti. Medicul poate intampina dificultati la introducerea dispozitivului de capsare in zona anala din cauza tesutului voluminos. Exista posibilitatea ca dispozitivul sa nu se poata ajusta la toate tipurile de prolaps al tesutului. De asemenea, pacientul poate prezenta durere permanenta si o senzatie falsa de defecatie. Recurenta hemoroizilor sau a prolapsului este mai mare in cazul hemoroidectomiei prin stapling decat in celelalte metode chirurgicale de tratament.