Helicobacter pylori este o bacterie care infecteaza mucoasa stomacului si a duodenului. Ea are forma de helix, ceea ce-i confera capacitatea de a supravietui in mediul puternic acid. Dupa ce este ingerata, bacteria patrunde in stratul mucos al stomacului si incepe sa secrete ureaza. Datorita acestei enzime, ea poate supravietui mediului acid producand amoniac prin hidroliza ureii.
Exista mai multe tulpini de Helicobacter pylori, cu virulenta variata. Tulpinile tip I induc un raspuns inflamator gastric mai intens si se asociaza mai frecvent cu ulcerul, cancerul gastric si limfomul MALT (tumori limfoide asociate mucoaselor). Bacteria determina o inflamatie cronica a mucoasei gastrice la toate persoanele infectate.
La majoritatea persoanelor al caror tract digestiv este contaminat cu Helicobacter pylori nu apar semne sau simptome de boala. In anumite cazuri insa, infectia poate avea urmatoarele manifestari:
- Durere sau arsura abdominala;
- Greata;
- Voma;
- Eructatii frecvente;
- Balonare.
Factorii de risc pentru infectarea cu Helicobacter pylori sunt legati de conditiile de viata, precum:
- Viata in medii aglomerate. Riscul de a contracta infectia este mai crescut daca persoana respectiva traieste in medii aglomerate;
- Lipsa unei surse de apa potabila. O sursa de apa incomplet tratata impotriva bacteriilor poate constitui un focar de infectie;
- Viata alaturi de o persoana infectata. Bacteria se transmite de obicei si persoanelor care locuiesc impreuna cu individul infectat cu bacteria Helicobacter pylori.
Organismul infectat produce anticorpi care nu pot eradica infectia, dar care pot contribui in timp la aparitia atrofiei gastrice.
Pentru identificarea prezentei bacteriei in stomac se pot realiza urmatoarele teste:
- Testul anticorpilor serici: se face din sange venos. Nu este util pentru a descoperi o noua reinfectie.
- Testul respirator cu uree: se face cu carbon radioactiv, dar este rezervat cercetarii
- Testul antigenelor din materiile fecale: este cea mai comoda si utila metoda.
- Biopsia gastrica: se face cu ajutorul endoscopiei. Trebuie precizat faptul ca dupa efectuarea endoscopiei poate aparea senzatia de voma sau de balonare. De asemenea, mai poate aparea senzatia de gat iritat, uscat, raguseala usoara sau usoara inflamatie a faringelui; aceste simptome pot dura cateva zile;
Incidenta cancerului gastric este in crestere, in special in tarile dezvoltate, infectia cu Helicobacter pylori fiind cel mai frecvent factor de risc demonstrat in etiopatogeneza cancerului gastric non-cardial. In Romania, cancerul gastric se situeaza pe locul al doilea ca incidenta dintre cancerele digestive, dupa cancerul de colon. Eradicarea H. Pylory este eficienta daca este facuta inaintea aparitiei leziunilor precanceroase (atrofie gastrica, metaplazie intestinala).
Eradicarea H. Pylori se face si la persoanele asimptomatice daca :
- au rude de gradul I cu cancer gastric;
- au gastrita cronica veche (cu atrofie sau aclorhidrie severa);
- au expunere la factori ca: fumat, praf, ciment; de ex.: muncitori in cariere.
Exista mai multe scheme terapeutice standardizate pentru eradicarea H. Pylori, toate continand 2 antibiotice si un antisecretor gastric. Desigur, medicul curant este cel care o va decide pe cea mai potrivita pacientului respectiv.
Dr. Cristina Maria Stroi
Medic specialist medicina interna – LaurusMedical