Ficatul gras este o afecțiune pe care medicii o numesc steatoză hepatică. Și, chiar dacă nu dă semne importante, trebuie tratată corespunzător.

Steatoza hepatică (ficatul gras) reprezintă acumularea de grăsime la nivelul celulelor hepatice. Când acestea declanșează inflamație, apare steato-hepatita. Se asociază frecvent cu obezitatea, diabetul zaharat, dislipidemia și sindromul ovarelor polichistice.

„Steatoza hepatica este o boala reversibila in timp. Însa doar daca pacientul isi modifica stilul de viata (alimentatie, exercitii fizice zilnice si mentinerea greutatii in parametrii normali).’, spune Dr. Maria-Cristina Stroi, medic specialist medicina interna, competenta ecografie generala si Doppler vascular Laurus Medical.

De ce apare steatoza hepatică

O cauza importanta este consumul de alcool, ea fiind impartita in steatoza nonalcoolica (NAFLD- Non Alcoholic Fatty Liver Disease) si alcoolica. Alte cauze pot fi: Chirurgia bariatrica, urmata de scaderea brusca in greutate sau bolile intestinale care necesita rezectii de tub digestiv.

De asemenea, steatoza hepatica mai este intalnita la pacientii cu diferite terapii de genul antibioticelor sau tratamentelor hormonale. Steatoza hepatica este intalnita la aproximativ 20% din populatia generala, ajungand pana la 75% in cazul pacientilor obezi. Incidenta bolii este in crestere din cauza regimului alimentar bazat pe produse procesate si dulciuri.

Cum se manifestă ficatul gras

In formele usoare de boala pacientii sunt asimptomatici, boala fiind descoperita prin intermediul unor analize de sange uzuale hepatice. In formele severe de boala, care determina inflamatia ficatului, pacientii acuza durere in zona acestuia, disconfort postprandial (dupa servirea mesei) si meteorism accentuat (balonare).

Investigații necesare

Investigatiile efectuate pentru stabilirea diagnosticului sunt: analize sangvine, ecografie abdominala, FibroScan. Este recomandabil ca la pacientii diagnosticati cu steatoza hepatica sa se efectueze si serologiile virale pentru a identifica prezenta unei hepatite cronice virale cu virus hepatitic B (VHB) sau virus hepatitic C. 

Așa tratezi ficatul gras

Nu exista un tratament tintit, ci doar un tratament al factorilor predispozanti. In cazul pacientilor obezi, scaderea in greutate va avea un efect benefic si asupra gradului de steatoza. Pacientii aflati in tratament cu medicamente hepatotoxice pot evita evolutia bolii prin administrarea de extracte vegetale cu rol hepatoprotector.  

In concluzie, steatoza hepatica este o boala a omului modern, determinata de modificarea alimentatiei, stilului de viata sedentar si cresterea incidentei bolii diabetice.

 

Sursa:
https://www.libertateapentrufemei.ro/articol/ficatul-gras-200985