Ecografia reprezinta o investigatie imagistica neinvaziva, ce ofera informatii asupra fatului si a mamei. Initial, scopul ecografiei este diagnosticul si confirmarea prezentei unei sarcinii în cavitatea uterina, care se poate evidentia de la 4-5 saptamâni de sarcina.
In jurul varstei gestationale cuprinsa intre 11 saptamani si 13 saptamani si sase zile se efectueaza asa-numita ecografie pentru screeningul de prim-trimestru. La acest moment, se evalueaza prezenta osului nazal, masurarea translucentei nucale (grosimea pielii cefei) si masurarea CRL (lungimea cap-fund), dar si masurarea activitatii cardiace fetale, toate aceste elemente fiind extrem de importante in analiza riscului de Sindrom Down, Turner si Edwards.
O alta ecografie foarte importanta este cea morfologica intre 18-23 de saptamani prin care se evalueaza prezenta si dezvoltarea tuturor «componentelor» fetale si se exclud malformatiile! Se poate asocia cu ecografia 3D/4D, care ofera parintilor o reconstructie tridimensionala a fatului, cu posibilitatea vizualizari miscarii acestuia în timp real, iar medicilor informatii suplimentare asupra diagnosticului.
Pe parcursul sarcinii se mai efectueaza lunar ecografii de biometrie fetala 2D si Doppler, pentru evaluarea cresterii si starii de bine fetale!
Totodata, ecografiile transvaginale, prin care se poate aprecia riscul de nastere prematura si evaluarea altor de elemente de importanta medicala pe parcursul sarcinii.
dr. Betea Razvan – medic specialist obstetrica-ginecologie, Laurus Medical Deva