Deoarece simptomele hemoroizilor sunt asemanatoare cu cele ale unei fisuri anale, unei fistule sau ale unui abces anal, este foarte important ca diagnosticul sa fie stabilit de catre un medic proctolog. Totusi, o mare majoritate a persoanelor isi trateaza hemoroizii cu medicamente eliberate fara prescriptie medicala si fara a se consulta in prealabil cu medicul. Sangerarile rectale, indiferent de cauza lor, trebuie examinate obligatoriu de un medic. Pentru a diagnostica hemorozii, medicul trebuie sa examineze zona anala. Medicul poate efectua si un examen rectal digital numit tuseu rectal, folosind o manusa sterila si lubrifiant. Acest examen poate fi neplacut daca pacientul prezinta hemoroizi externi, insa este foarte folositor pentru stabilirea unui diagnostic corect.
In unele cazuri, investigatiile mai amanuntite pot impune folosirea unui anuscop. Anuscopul este un instrument medical de forma cilindrica, dotat cu sistem optic, care ajuta la vizualizarea hemoroizilor interni in momentul in care este introdus in rect.
Simptome care pot ajuta la diagnosticarea hemoroizilor:
Palpati zona anala pentru a depista prezenta unei umflaturi (proeminente, excrescente). O protruzie palpabila de forma rotunda poate fi prezenta in zona canalului anal, in cazul in care aveti un hemoroid prolabat sau hemoroizi externi. Hemoroizii prolabati sunt moi si pot fi introdusi manual in rect – aceasta metoda poate preveni temporar agravarea problemei. In cazul hemoroizilor externi, umflatura este mai tare si mai sensibila la atingere – in acest caz, hemoroizii nu pot fi introdusi manual in rect pentru a ameliora simptomele. Supravegherea medicala se impune daca hemoroizii externi sunt inflamati si durerosi.
Sangerarile anale nedureroare sunt un simptom comun al hemoroizilor externi si pot aparea si in unele cazuri de hemoroizi externi. Sangele poate aparea in materiile fecale, pe lenjeria intima, pe hartia de toaleta sau in vasul de toaleta.
Pruritul in zona anala este un simptom al hemoroizilor prolabati. Presiunea aplicata in zona anala poate provoca iesirea hemoroizilor interni in afara canalui anal, ducand la aparitia hemoroizilor prolabati. Aceasta iesire in afara canalului anal, duce la secretii de mucus si la umezirea pielii din regiunea anala. Aceasta umezire continua, insotita de iesirea hemoroidului cu scaunul, conduce la aparitia pruritului anal.
Iritatia pielii. Hemoroizii prolabati produc o umezire continua in zona anala, ceea ce duce la aparitia pruritului anal si implicit la iritarea pielii din zona anala, mai ales daca pacientul se scarpina. Incercati sa evitati scarpinarea pentru a nu preveni aparitia altor complicatii.
Disconfortul dupa defecatie. In cazul hemoroizilor, senzatia de defecatie incompleta este un simptom comun. Aceasta senzatie este si mai neplacuta in cazul hemoroizilor inflamati sau de dimensiuni mari.
Prezenta durerii. In cazul hemoroizilor interni, durerea nu este foarte pronuntata, exceptand cazul hemoroizilor prolabati. Acest tesut iesit in afara canalului anal se poate inflama foarte usor din cauza frictiunii constante aplicate pe suprafata lui de muschii sfincterului anal. Aceasta contractura a muschilor duce la aparitia durerii, durere care poate fi severa in cazul hemoroizilor strangulati – cazul in care aportul de sange catre hemoroid este intrerupt. Tratamentul medical imediat poate fi obligatoriu pentru ameliorarea problemei. In cazul hemoroizilor externi, durerea este un simptom foarte comun. La formarea excrescentelor pe marginea anusului, sangele este retinut in tesutul protruzat, ceea ce conduce la formarea cheagurilor de sange si a formatiunilor trombozate. Frictiunea din zona anala duce la umflarea si inflamarea hemoroizilor externi trombozati, cauzand o durere severa. Tratamentul medical imediat poate fi obligatoriu si in acest caz.
Sfaturi si atentionari:
Desi cele mai multe cazuri de hemoroizi sunt tratate cu usurinta, este indicat sa cereti indicatiile medicului proctolog daca prezentati simptome ale bolii hemoroidale. Consumati alimente bogate in fibre si beti multa apa – acestea sunt metode simple de prevenire a aparitiei hemoroizilor. Daca aveti senzatia de defecatie, nu intarziati iesirea scaunului. Daca senzatia de defecatie dispare, scaunul devine uscat si mai greu de eliminat, ceea ce inseamna ca trebuie sa aplicati o presiune mai mare pentru a elimina scaunul. Aceasta presiune asupra vaselor de sange si tesuturilor din zona anala poate duce la aparitia hemoroizilor. Faceti exercitii zilnic. Mersul pe jos sau alergatul ajuta la stimularea tranzitului intestinal, ceea ce este benefic pentru prevenirea aparitiei hemoroizilor.