Peelingul chimic este o procedura prin care un agent chimic/enzimatic este aplicat pe piele si provoaca o distrugere controlata a straturilor pielii cu exfoliere graduala. In acest fel pielea se regenereaza si se remodeleaza, cu imbunatatirea texturii si netezirea suprafetelor. Datorita descuamarii fiziologice inegale a celulelor superficiale cornoase, lumina se reflecta de pe suprafata pielii in mod inegal, creand aspectul de piele terna, lipsita de luminozitate.
Peeling-ul chimic actioneaza asupra acestui aspect realizand indepartarea acestor straturi de celule superficiale moarte si expunand straturile celulare mai profunde, cu aspect uniform si tanar. Acest concept este folosit din timpuri stravechi pentru reintinerire si infrumusetare. (Cleopatra facea baie in lapte acru (contine acid lactic) iar frantuzoaicele foloseau vinul otetit (contine acid tartric) – ca si produse de infrumusetare). Initial formulele de peeling erau pastrate secrete crescand interesul fata de acestea datorita rezultatelor cosmetice remarcabile.
In ultima perioada se evidentiaza un trend ascendent pentru procedurile de rejuvenare noninvasive si minim invasive. Dintre acestea peelingurile s-au dovedit a fi o metoda versatila de tratament, fiind considerata sigura si eficienta, bucurandu-se de o experienta indelungata. Este o procedura accesibila ca pret pentru pacient.
Indicatii:
Peelingul chimic este o metoda utila in tratarea afectiunilor cutanate ca: melasma, acneea, cicatricile faciale post acnee, rejuvenarea pielii fotoimbatranite si retexturizarea pielii in general. In tratamentul acneei comedoniene actioneaza ca o tehnica adjuvanta excelenta, actionad si pe cicatricile postacnee.
Deasemenea peelingurile chimice constituie piatra de temelie in programele de rejuvenare a pielii cu rezultate bune in tratarea semnelor precode ale imbatranirii. Pacientii de 20-35 ani cu riduri fine, superficiale, hiperpigmentari, fotoimbatranire, expunere constanta la nivel crescut de factori poluanti din mediul inconjurator – sunt candidatii ideali pentru aceste proceduri. Este cunoscut faptul ca pielea fumatorilor are un aspect imbatranit prematur si se recomanda sedinte de peeling superficial pentru intretinere. Plusam pentru efectele peelingurilor( superficiale) pentru a obtine un ten mai luminos, o piele cu aspect sanatos, mai bine hidratata cu diminuarea aspectului de piele seboreica (ten gras).
Alegerea agentului de peeling se face individualizat in functie de pacient iar medicul curant va recomanda ingrijirea pielii pre si post peeling dupa un protocol bine stabilit.
Dupa efectuarea unui peeling se evita expunerea la soare; peelingurile se recomanda a fi efectuate ideal in perioada de toamna – iarna. In timpul zilei este obligatorie aplicarea unei creme fotoprotectoare (SPF – 20 – 30) cu efect intens hidratant iar in cursul noptii o crema nutritiva, noncomedogenica. De asemenea practicarea sporturilor de iarna expune pielea fetei la intemperii fiind necesara aplicarea unei creme fotoprotectoare emoliente.
O alimentatie echilibrata este importanta si mai ales in anotimpul rece este necesara adaugarea unui supliment de vitamine pentru ca parul, pielea si unghiile sa aiba un aspect sanatos. Vitamina C asigura formarea unui colagen de buna calitate asigurand vindecarea mai rapida a ranilor iar vitamina E are un puternic rol antioxidant. Mai ales in cazul femeilor este importanta corectarea anemiei; in felul acesta se inlatura senzatia de oboseala si procesul de regenerare al pielii este favorizat.
Peelingul se realizeaza cu o profunzime variabila in functie de substanta folosita, de concentratia acesteia si, respectiv, de timpul de actiune si se poate realiza in orice zona, fiind mai frecvent folosit pe fata, gat, decolteu si dosul mainilor.
Peelingurile se clasifica in functie de profunzime (histologic) in:
- Foarte superficiale – se produce exfolierea stratului cornos fara necroza epidermului: Exemplu :peeling cu alfa hidroxiacizi.
- Superficiale – necroza partiala sau totala a epidermului, deasupra stratului bazal. Peelingurile superficiale au avantajul ca virtual nu necesita perioada de recuperare. Necesita mai multe sesiuni repetate la interval de 2-3 saptamani ( in medie 4-6 sedinte).
- Medii –necroza epidermului si dermului papilar pana la dermul reticular. Timpul de recuperare este mai lung.
- Profunde – cu necroza epidermului, dermului papilar si partial a dermului reticular. Se efectueaza sub anestezie generala sau locala(bloc anestezic), in regim de internare, timpul de recuperare fiind mai lung cu un risc de complicatii crescut.
Contraindicatiile peelingului:
- infectii active –virale, bacteriene, fungice;
- rani deschise;
- boli autoimune;
- tratamente cu medicamente fotosensibilizante, sarcina;
- pacienti necomplianti sau cu asteptari nerealistice;
- alergie la unul dintre componentele soluţiei utilizate.
Contraindicatiile pentru un peeling mediu si profund constau in istoric de cicatrici anormale, piele atrofica, trament cu isotretinoin in ultimile 6 luni. La pacientii cu istoric de herpes simplex este necesara profilaxia cu Aciclovir pentru a preveni o recidiva si consecutiv cicatricile.