Eritemul polimorf este o boala cutaneo-mucoasa plurietiologica, caracterizata prin eruptii cutanate eritemato-papuloase, uneori si veziculoase, pe extremitati in forma minora si respectiv eruptii eritemato-papulo-buloase cutanate diseminate si coafectarea mucoaselor prin eroziuni in forma majora.
Varful de incidenta este intre 15 – 30 ani; eruptiile sunt mai frecvente primavara si toamna; forma minora se coreleaza mai frecvent cu infectia herpetica, este spontan rezolutiva in 3 – 6 saptamani, dar de regula recidiveaza; forma majora se coreleaza mai frecvent cu pneumonia cu Mycoplasma pneumoniae, cu stare generala grava si potential letal in circa 5 – 15% din cazuri.
Simptome si semne clinice esentiale:
- Forma minora: papule eritematoase mari (de 5 – 15 mm diametru) cu aspect caracteristic „in cocarda” dispuse mai ales pe extremitati (maini, picioare, antebrate, gambe) cu senzatia de prurit, arsura sau parestezii.
- Forma majora (Sindrom Stevens-Johnson): eruptie buloasa generalizata asociata cu papule eritematoase „in cocarda” sau grupate in placi policiclice si intotdeauna eroziuni sangerande ce se acopera cu pseudomembrane pe mucoase fiind afectate (in ordinea frecventei): mucoasa bucala, buzele, mucoasa genitala, nazala, oculara, perianala, mai rar faringiana, laringiana, esofagiana. Bolnavii sunt febrili cu stare generala alterata.