Crioterapia este o metoda utilizata frecvent pentru tratarea diverselor leziuni ale pielii. Procedura consta in aplicarea unei cantitati mici de azot lichid pe diferite regiuni ale corpului, determinand o distrugere controlata a tesutului nedorit.
Azotul in stare lichida se gaseste la -196˚C, astfel incat aplicat pe piele, ajunge la -40˚C, -50˚C temperatura care este suficient pentru a distruge leziunea tratata.
Tratamentul actioneaza prin inghetarea, apoi eliminarea formatiunilor nedorite de pe piele. In timpul tratamentului pacientul resimte o senzatie de durere usoara sau arsura care nu necesita anestezie locala, care poate persista cateva minute dupa tratament. Pielea inghetata devine alba si dureaza pana la doua minute pentru a reveni la temperatura obisnuita.
Este o metoda rapida (aproximativ 30 de secunde pe leziune), minim invaziva, utilizata la orice varsta (copii, varstnici), pe orice zona a corpului (inclusiv facial, genital) cu rezultate cosmetic foarte bune, se pot trata mai multe leziuni intr-o sedinta.
In functie de natura leziunii poate fi nevoie de una sau mai multe sedinte de crioterapie repetate la intervale regulate.
Indicatii:
– Veruci vulgare
– Veruci genitale
– Moluscum contagiosum
– Papiloame, acrocordoane, angioame
– Formatiuni tumorale benigne(keratoze seboreice)
– Keratoze actinice
– Carcinoame cutanate superficiale
– Cicatrici hipertrofice sau keloide.
Material realizat de catre dr. Alina Gafton medic specialist Dermatologie-Venerologie in cadrul centrului Laurus Medical Deva