Ce este colonoscopia?

Colonoscopia este o metoda de explorare a intregului colon folosind videoendoscopul flexibil cu unghi mare de vizibilitate. De-a lungul timpului am constatat ca multi pacienti se intreaba daca colonoscopia este o investigatie dureroasa si necesara. Aceasta frica duce adesea la imposibilitatea diagnosticului precoce a unor boli devastatoare, cum este si cazul cancerului de colon.

Un avantaj major al efectuarii colonoscopiei in cadrul clinicilor LaurusMedical Bucuresti, LaurusMedical Bacau, LaurusMedical Cluj-Napoca, LaurusMedical Deva, LaurusMedical Galati, LaurusMedical Focsani, LaurusMedical Pitesti, LaurusMedical Ploiesti sau LaurusMedical Suceava consta in realizarea investigatiei doar pe baza trimiterii de la medicul de familie, FARA COPLATA, in baza contractului incheiat de catre LaurusMedical si Casele de Asigurari de Sanatate teritoriale.

NOU! SISTEMUL DE ENDOSCOPIE ULTRAPERFORMANT – FUJIFILM ELUXEO

fujifilm eluxeo

Reteaua nationala Laurus Medical utilizează cea mai nouă linie de endoscopie FUJIFILM ELUXEO 2019 in centrele Laurus Medical Bucuresti, Cluj-Napoca si Pitesti si FUJIFILM ELUXEO 2020 in centrele din Galati, Ploiesti si Bacau.

Tehnologie 3-LED MULTI-LIGHT asigura:
  • cea mai buna imagine endoscopica la ora actuala (acuratete si contrast) furnizata prin iluminarea simultana prin 3-LED MULTI-LIGHT
  • imagine detaliata a suprafetei mucoasei si a tiparelor vasculare
  • imagine la standard Full HD
imagine fujifilm eluxeo
gastroenterologie bucuresti
gastroenterologie bacau
gastroenterologie cluj
gastroenterologie deva
gastroenterologie focsani
gastroenterologie galati
gastroenterologie pitesti
gastroenterologie ploiesti
gastroenterologie suceava

Este dureroasa colonoscopia?

Tehnologia moderna face posibila eliminarea completa a senzatiilor dureroase din timpul colonoscopiei. In clinica LaurusMedical puteti efectua la cerere aceasta procedura sub sedare (doar in regim privat), investigatia fiind absolut sigura si nu aduce nici un prejudiciu pacientului.

Astfel efectuarea unei colonoscopii sub sedare permite eliminarea totala a durerii si scuteste pacientul de frica si jena procedurii castigand timp pretios in cazul unor afectiuni precanceroase descoperite la investigatie.

Pregatirea pentru colonoscopie

Pregatirea pentru colonoscopie: pregatirea standard presupune administrarea de solutii osmotic active. Pregatirea incepe in dimineata premergatoare explorarii si presupune ca dupa micul dejun, care nu trebuie sa fie consistent, pacientul sa aibe o dieta hidrica. Are voie sa bea doar lichide clare: apa plata, ceai, compot, supa strecurata in orice cantitate. Pacientii diabetici pot indulci aceste lichide pentru a evita hipoglicemia. Nu se poate consuma niciun aliment solid. Incepand cu ora 15.00 este necesar sa beti solutia preparata, conform indicatii de preparare, pentru a asigura o evacuare completa a colonului in asa fel incat ultimul scaun evacuat sa fie incolor. Veti avea numeroase scaune explozive de aceea este necesar sa va asigurati ca sunteti in vecinatatea unei toalete.

Pregatiri colonoscopie

Pregatire colonoscopie ora 9-11


Pregatire colonoscopie ora 11-18

Pacientii cu constipatie cronica accentuata necesita o doza mai mare de solutie si eventual administrarea suplimentara de laxative sau clisma evacuatorie. La pacientii cu sindrom subocluziv pregatirea se face cu mare precautie putandu-se instala ocluzia ce inpune interventia de urgenta. La pacientii cu ileostoma sau cu rezectii de colon pregatirea este identica insa uneori poate fi suficienta o doza mai mica de solutie.

Indicatii:

Diagnostice

  1. evaluarea unei anomalii irigografice;
  2. hemoragia digestiva de cauza neprecizata;
  3. anemia feripriva de cauza neprecizata;
  4. bolile inflamatorii intestinale: diagnostic, prognostic, urmarire;
  5. diareea cronica: chiar daca mucoasa e normala se preleveaza biopsie;
  6. aprecierea riscului de cancer colorectal in functie de gradul de risc (pacienti cu polipi, cu cancer colo-rectal operat, cu boala inflamatorie intestinala, cu cancer familial).

Terapeutice

  1. tratamentul hemoragiei digestive inferioare;
  2. estragerea de corpi straini;
  3. excizia de polipi colonici;
  4. dilatarea cu balon a stenozelor;
  5. devolvularea colonului.

Colonoscopia iti poate salva viata!
Ghid informativ despre colonoscopie

informare colonoscopie

Aflati raspunsurile intrebarilor despre colonoscopie, ce presupune aceasta, cum ar trebui sa va pregatiti si, mai ales, de ce trebuie sa efectuati aceasta investigatie, ce poate ea dezvalui despre starea de sanatate a dvs., totul intr-un ghid informativ realizat de echipa LaurusMedical, pe baza unei experiente de peste 10 ani.

Contraindicatii:

Absolute:

  1. perforatia digestiva;
  2. colita fulminanta;
  3. diverticulita acuta.

Relative:

  1. pacient necooperant;
  2. infarct miocardic, accident vascular recent;
  3. coagulopatie severa;
  4. sarcina in luna mare.

Premedicatia:

  • antispasticele se administreaza intravenos in timpul colonoscopiei si asigura o hipotonie suficienta pentru 7-10 minute;
  • sedativele se administreaza intravenos cu 5-10 minute anterior colonoscopiei. Asigura o tolerabilitate crescuta a pacientului si realizeaza o hipotonie a colonului. Totusi colonul poate deveni mai lung facand explorarea mai dificila iar indepartarea factorului durere care intervine in siguranta explorarii este eliminat.