Cancerul de col uterin reprezinta cel mai frecvent cancer ginecologic si al treilea tip de neoplazie la femei in ordinea frecventei. În Romania se inregistreaza in fiecare an peste 4300 de cazuri noi si peste 1900 de decese cauzate de aceasta boala conform INSP. Procentual vorbind 7.5% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual in Europa provin din Romania avand o incidenta de trei ori mai mare decat media Uniunii Europene. O situatie si mai dramatica consta in clasarea Romaniei pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin de 14,2 la 100.000 de femei.
Pornind de la aceasta statistica cutremuratoare vreau sa punctez cateva lucruri pe care ar trebui sa le aiba in vedere toate pacientele noastre. Factorii de risc sunt multipli in cazul acestei boli, insa de departe, pe primul loc se afla infectia cu virusul HPV. Acesta este un agent patogen cu transmitere sexuala care prezinta peste 120 de tulpini impartite in 2 subtipuri: oncogene si nononcogene. De mentionat este faptul ca riscul pentru aparitia cancerului creste de pana la 189 de ori la cele cu subtip oncogen fata de cele neinfectate.
Alti factori sunt reprezentati de parteneri sexuali multipli, debutul vietii sexuale la o varsta tanara, fumatul si nu in ultimul rand, lipsa screeningului regulat prin testul Babes Papanicolau. As insista asupra celui din urma-screeningul regulat prin testul Babes Papanicolau – pe care il consider foarte important. Acesta este un test noninvaziv care consta in examinarea macroscopica a colului si recoltarea cu o periuta speciala a celulelor de la nivelul orificiului cervical. Asadar, le incurajez pe paciente sa efectueze acest test si sa nu se teama de o eventuala sensibilitate sau complicatie. O data avut rezultatul testului medicul stie incotro merge. In cazul in care exista leziuni susceptibile premaligne sau maligne se recomanda efectuarea colposcopiei cu biopsie sau in caz de leziuni vizibile macroscopic se va preleva direct biopsie. Conduita ulterioara diagnosticarii cancerului de col uterin consta in efectuarea unei investigatii suplimentare si anume RMN abdomen si pelvis si totodata luarea in evidenta de catre medicul oncolog. Cancerul de col uterin in stadiile incipiente este “mut”- nu prezinta simptomatologie pentru paciente si de aceea, in jurul meu, ajung tot mai multe in stadii avansate prezentand principalul simptom de sangerare vaginala. Pe aceasta cale recomand tuturor pacientelor efectuarea anuala a screeningului Babes Papanicolau pentru ca in proportie de 80% poate fi prevenit prin aceste controale periodice!
Dr. Betea Razvan, medic specialist Obstetrica-Ginecologie, LaurusMedical Deva