România este pe primul loc între ţările europene la decesele prin cancerul de col uterin. Statisticile sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât această afecţiune apare la femeile tinere şi este prevenibilă în totalitate prin vaccinare.
Dr. Anita Maxim, medic specialist obstetrică-ginecologie la Clinica Laurus Medical din Deva, explică semnele cancerului de col uterin şi testele care îi confirmă prezenţa. Cancerul de col uterin este produs de infecţia cu HPV – virusul papiloma uman. „Principala cale de transmitere este prin contact sexual neprotejat. Există aproximativ 100 de tulpini diferite de HPV însă doar o parte dintre acestea sunt implicate în apariţia leziunilor precanceroase şi a cancerului invaziv de col uterin, cele cu risc înalt. Prevalenţa în populaţie este mare, astfel încât aproximativ 7 din 10 oameni sunt purtători ai unei tulpini virale. Acesta este motivul pentru care testarea preventivă se adresează tuturor femeilor active sexual.“
Sângerările vaginale neregulate, semnal de alarmă
„Simptomele cancerului de col uterin apar, din păcate, doar în stadii avansate şi sunt reprezentate de sângerări vaginale neregulate, în afara perioadei de menstruaţie sau după contact sexual; secreţii vaginale modificate persistente, dureri abdominale. În stadiile incipiente, atunci când tratamentul este facil şi cu rata de vindecare practic completă, simptomele lipsesc cu desăvârşire. De aceea, controalele preventive, chiar în absenţa oricăror simptome sunt esenţiale.“ În cadrul unui consult de rutină se recoltează de la nivelul colului uterin testul Babeş-Papanicolau, care depistează modificările celulare microscopice corespunzătoare leziunilor precanceroase ale colului uterin. Testul trebuie efectuat anual, în cabinetul medicului ginecolog, iar rezultatele modificate necesită o consiliere atentă astfel încât să poată fi stabilit un diagnostic final şi un tratament corect şi complet. Rezultatele anormale ale testului Babeş-Papanicolau necesită completare prin examinare colposcopică, un examen microscopic direct al colului uterin care ghidează biopsia de col în situaţiile în care ea este necesară.
Investigaţii nedureroase
Pacientele trebuie să ştie că atât recoltarea testului cât şi colposcopia/biopsia sunt examinări nedureroase, care nu necesită anestezie şi pot fi efectuate fără disconfort suplimentar în cabinetul medicului ginecolog. Testarea se recomandă începând cu doi ani de la debutul vieţii sexuale a pacientei, indiferent de vârsta acesteia. În completare, se poate efectua şi testarea pentru virusul papiloma uman pentru a putea stabili dacă pacienta este purtătoare a vreunei tulpini virale sau nu. Pacientele care nu sunt purtătoare de infecţie pot beneficia de adminstrarea vaccinului HPV, cea mai eficientă cale de prevenire a acestei afecţiuni. Vaccinul oferă protecţie pentru 9 dintre tulpinile cu risc înalt, poate fi administrat fetiţelor începând cu vârsta de 9 ani şi femeilor până la 45 de ani. Vaccinarea se poate face prin intermediul medicului de familie sau cu recomandare de la medicul ginecolog şi ea se adresează şi partenerilor de sex masculin, contribuind astfel la limitarea răspândirii infecţiei virale.
Tratamentul este minim invaziv în fază incipientă
Tratamentul cancerului de col uterin şi al leziunilor precanceroase este foarte diferit în funcţie de stadiul în care se stabileşte diagnosticul. Stadiile incipiente beneficiază de tratament minim invaziv care implică doar zona modificată de la nivelul colului, fără consecinţe asupra fertilităţii şi vieţii sexuale a pacientelor. Stadiile avansate însă necesită tratamente complexe, inclusiv radio şi chimioterapie, intervenţii chirurgicale extensive la nivelul pelvisului, cu o rată de vindecare mult mai mică. Evoluţia naturală a unei leziuni precanceroase spre cancer invaziv de col uterin este de lungă durată, în medie 8-10 ani, interval suficient de lung încât să putem, prin controale periodice, să depistam leziunile incipiente şi să oprim evoluţia bolii într-un stadiu vindecabil. „De aceea, le recomandăm pacientelor să îşi acorde timpul necesar pentru efectuarea controalelor de rutină chiar în absenţa oricăror manifestări clinice, să efectueze testul Babeş-Papanicolau o dată pe an şi să solicite în cabinet toate informaţiile care le sunt necesare pentru o viaţă sănătoasă.“ 4 februarie este Ziua mondială împotriva cancerului.

Sursa: https://adevarul.ro/sanatate/medicina/cancerul-cervicalpoate-prevenit-vaccinare-1_5e3962235163ec4271c10d8f/index.html