Informarea pacientului asupra riscurilor bolilor flebologice. Ultimile noutati din flebologie, varice, ulcer varicos, metode noi de diagnostic si tratament.
Ulcerul varicos
In practica de zi cu zi, exista multi pacienti care se prezinta cu ulcere la
Varicele si tratamentul lor
Indiferent ca vorbim despre insuficienta venoasa cronica, despre varice sau despre boala venoasa, majoritatea oamenilor
Ecografia Doppler: ce este, cum se face si ce arata ea
Dr. Maria-Cristina Stroi, medic specialist medicină internă, competență ecografie generală și Doppler vascular, explică, EXCLUSIV
Boala varicoasa si anotimpul calduros
Boala varicoasa (varice) este, fara indoiala, foarte frecventa in zilele noastre, sedentarismul si traiul citadin, munca la birou, multele ore petrecute zilnic in spatii inchise punandu-si bineinteles amprenta asupra evolutiei si complicatiilor acestei afectiuni. Desi principala cauza de varice o reprezinta factorii genetici, asa numitul teren varicos, caracterizat prin mostenirea unui tesut elastic mai putin elastic, inclusiv in peretii venelor, nu inseamna ca nu putem lua masuri pentru a preintampina agravarea bolii.
Pentru a vedea ratiunea acestor masuri, trebuie mai intai sa intelegem mecanismul de aparitie a bolii varicoase, care se instaleaza la nivelul sistemului venos superficial, in mod normal nesolicitat prea mult, si drenand cel mult 20 la suta din sangele venos ce se intoarce de la nivelul membrelor inferioare catre inima. Cand apare incompetenta, defectarea valvelor din interiorul venelor – factorul declansator – acestea nu mai reusesc sa impiedice refluxul, caderea inapoi a sangelui venos, care, desi este pompat in sus de catre actiunea musculaturii, cade inapoi si ramane prizonier la nivelul piciorului si apoi se ajunge la tratament varice.